Čínské akcie již letos vydělaly padesát procent

dkl, čtk
9. 5. 2007 8:50
Index burzy je na rekordu
Rostoucí cena ropy pomohla akciím firmy China Mobile dosáhnout šestiletého maxima. Následně i celá hongkongská burza dokázala vzrůst na historicky nejvyšší hodnotu.
Rostoucí cena ropy pomohla akciím firmy China Mobile dosáhnout šestiletého maxima. Následně i celá hongkongská burza dokázala vzrůst na historicky nejvyšší hodnotu. | Foto: Reuters

Šanghaj - Poprvé za dobu své existence vyšplhal index šanghajské burzy nad 4000 bodů. Čínské akcie tak pokračují ve spanilé jízdě za enormními zisky.

Jen za letošní rok na nich totiž jejich držitelé mohli vydělat až padesát procent.

V jednu chvíli se při dnešním obchodování index dostal až k 4014 bodům.

Výrazně se také zvýšil objem obchodů, který dosáhl 141,5 miliardy jüanů. To znamená, že za celý den by se objem obchodů mohl vyšplhat na nový rekord. Analytici se většinou shodují v názoru, že čínské akcie nyní oslabí a hlavní index setrvá pod 4000 body.

Opatrnosti přibývá

"Dnes se nakupovaly hlavně akcie s relativně nízkým poměrem ceny k zisku. To znamená, že na těchto úrovních už jsou lidé s dalšími nákupy opatrnější," poznamenal analytik makléřské společnosti United Securities Jang Wej-cchung.

Příští týden budou v Číně zveřejněny údaje o vývoji inflace za duben, což by mohlo opatrnost investorů ještě zesílit. Před měsícem totiž statistika za březen ukázala, že spotřebitelské ceny mají snahu růst, takže na trhu se začaly šířit spekulace o zvýšení úrokových sazeb. Akciový trh pak oslabil o více než čtyři procenta.

Ve výprodej čínských akcií provázený masivním propadem kurzů ale věří jen málokdo. V Číně totiž vznikají nové investiční fondy a prudce roste zájem o investování. Jen za duben makléřské firmy založily asi 4,79 milionu účtů, což je více než za celý loňský rok.

 

Právě se děje

Další zprávy