Čína zpomaluje, ekonomika roste nejméně za 2 roky

ČTK ČTK
18. 10. 2011 9:39
Ačkoliv ekonomika Číny roste o 9,1 %, v minulém čtvrtletí to bylo o 9,5 %. Trhy po zprávě klesly
Foto: Reuters

Peking,Šanghaj - Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí potvrdila trend mírného zpomalování. Hrubý domácí produkt podle tamního statistického úřadu meziročně vzrostl o 9,1 procenta, zatímco růst ve druhém čtvrtletí dosáhl 9,5 procenta a v prvních třech měsících roku 9,7 procenta.

I když trh čekal o trochu mírnější zpomalení, analytici výsledek hodnotí vcelku příznivě. Finanční trhy nicméně oslabily.

"Čína významně přispěje k celosvětovému hospodářskému růstu," řekl analytik Mark Williams z organizace Capital Economics. "Něco jiného je ovšem to, zda Čína přispěje ke světovému růstu i mimo Čínu, a to už záleží hlavně na tom, zda bude schopna snížit svůj obchodní přebytek," dodal.

Analytici v anketě agentury Dow Jones Newswires očekávali, že růst ve třetím čtvrtletí zpomalí na zhruba 9,2 procenta. Vývoj druhé největší ekonomiky světa odpovídá předpokladům, že se Pekingu podaří nasměrovat ekonomiku k takzvanému hladkému přistání. Ekonomové se ale neshodují v názoru na to, jak si čínská ekonomika povede v nejbližším období.

Vzhledem k tomu, že průměrný roční růst se za posledních 30 let pohybuje okolo 9,5 procenta, část ekonomů se domnívá, že nynější tempo už je dost pomalé a dál by polevovat nemělo. Podle některých expertů by dokonce bylo vhodné, kdyby centrální banka znovu sáhla k uvolňování měnové politiky.

"Pokud bude růst ekonomiky v pásmu 9,2 až 9,3 procenta, trh si může myslet, že je to přijatelné. Ale růst o 9,1 procenta vypadá znepokojivě, zvlášť ve srovnání s růstem 9,5 procenta ve druhém čtvrtletí," myslí si analytik Čchien Čchi-min z makléřské společnosti Shenyin Wanguo.

Trhy po zprávě klesly

Finanční trhy zareagovaly poklesem. Hlavní index Shanghai Composite na burze v Šanghaji po zveřejnění dat prohloubil pokles na 1,8 procenta a pohyboval se kolem 2396 bodů. Index ale klesal hned od začátku obchodování a podle obchodníků reagoval spíš na vývoj ve světě.

Ekonomka finančního ústavu HSBC Ma Siao-pching si myslí, že do konce roku se s žádným uvolněním měnové politiky asi počítat nedá. Připouští sice, že problémy v Evropě sníží objem čínského exportu, upozorňuje ale na to, že Čína je na exportu závislá čím dál méně. Klíčovým obchodním partnerem je pro Čínu právě Evropská unie.


 

Právě se děje

Další zprávy