Čína by příští rok měla zrychlit růst na 8,2 procenta

ČTK ČTK
5. 12. 2012 9:15
Vyplývá to z odhadu, který dnes zveřejnila přední Čínská akademie sociálních věd
Foto: Reuters

Peking - Růst čínské ekonomiky by mohl v příštím roce zrychlit na 8,2 procenta z letošních očekávaných 7,7 procenta. Bude tak reagovat na prorůstovou politiku vlády. Rizika spojená s nejistým globálním ekonomickým vývojem však zůstávají.

Vyplývá to z odhadu, který dnes zveřejnil přední čínský ekonomický institut Čínská akademie sociálních věd (CASS).

CASS dnes ve své zprávě nazvané modrá kniha uvedl, že Peking by měl posílit proaktivní fiskální politiku, včetně "přiměřené" expanze fiskálního deficitu a snížení daní. Doporučení jsou v souladu s plány centrální vlády, která mimo jiné chce v příštím roce posílit tržní tvorbu cen u některých produktů a rozšířit reformu daně z přidané hodnoty.

Bude oficiální odhad stejný?

Čína zatím nezveřejnila oficiální odhad vývoje ekonomiky na příští rok. CASS má však status předního, státem podporovaného centra akademického a politického výzkumu. To znamená, že jeho výhled určitě odráží názor vlády.

Odhad CASS vychází z toho, že se evropská dluhová krize nebude dále zhoršovat a Spojeným státům se podaří odvrátit hrozbu tzv. fiskálního útesu. Ve třetím čtvrtletí meziroční růst čínské ekonomiky zpomalil na 7,4 procenta a byl nejnižší od roku 1999. Ekonomika zpomalila již sedmé čtvrtletí za sebou. Ve čtvrtém čtvrtletí by ekonomika měla díky vládní prorůstové politice nabrat na rychlosti.

Akademie také odhaduje, že inflace v příštím roce stoupne na tři procenta, vývoz se zvýší o deset procent a dovoz o 13,7 procenta. V říjnu spotřebitelské ceny stouply o 1,7 procenta, což uvolnilo prostor pro případné další zmírnění měnové politiky, pokud by ekonomický růst byl stále slabý. Vývoz v říjnu vzrostl o 11,6 procenta a dovoz o 2,4 procenta.

Vláda by měla investovat do infrastruktury

"Čína by mohla představit další kroky ke stabilizaci ekonomického růstu, pokud to bude nutné, protože vláda má stále relativně rozsáhlý manévrovací prostor v oblasti fiskální i monetární politiky," řekl novinářům náměstek ředitele Institutu kvantitativní a technické ekonomie při CASS Li Süe-sung. "Čína by měla příští rok vhodně zvýšit fiskální deficit a investice do výstavby infrastruktury z centrálních příjmů," dodal. Neposkytl však žádný bližší údaj, kolik by podle něj deficit mohl činit.

CASS rovněž doporučil rozšířit reformy daně z přidané hodnoty do více regionů a sektorů a současně snížit sazbu daně. Čína pracuje na změnách svého zastaralého daňového systému a chce zmírnit daňové náklady podnikům. Před rokem spustila v Šanghaji testovací verzi daňové reformy, v rámci které nahradila firmám v dopravě a službách podnikatelskou daň daní z přidané hodnoty. V letošním roce přijaly tuto reformu další města a provincie, napsala agentura Reuters.

 

 

Právě se děje

Další zprávy