Česko chce dohodu o penězích EU letos

ČTK, eko
8. 11. 2005 14:15
Praha - Kromě dohody na podobě unijních rozpočtů, chce ČR i zrušení britské slevy.

Česká republika chce, aby se členské státy Evropské unie na podobě unijních rozpočtů pro období 2007 až 2013 dohodly ještě do konce roku. ČR je i pro odstranění britského rabatu, tedy slevy na odvodech do společné pokladny, kterou má Londýn od 80. let. Vyplývá to z materiálu ministerstva zahraničí a financí, který ve středu projedná vláda.

Podle většiny zemí by se měl objem finanční perspektivy pohybovat v rozmezí 1,04 až 1,06 procenta hrubého národního důchodu EU, tedy o něco níže, než byl poslední lucemburský návrh, píše se v materiálu, který má ČTK k dispozici. Dokument vymezuje priority a pozice ČR ve vztahu k jednáním o rozpočtech EU.

V červnu jednání za lucemburského předsednictví ztroskotala hlavně proto, že se Britové nechtěli vzdát slevy (takzvaného rabatu), kterou mají od 80. let. Zemi tehdy sužovaly potíže a premiérka Margaret Thatcherová vyjednala, že Británie dostane zpět část toho, co do unie dává. ČR na úhradu svého podílu na financování britského rabatu odvedla do evropského rozpočtu loni 52 milionů eur.

ČR se vždy zasazovala o úplné odstranění rabatu. V případě, že konečná dohoda bude zajišťovat prostředky pro ČR v obdobném objemu jako v návrhu lucemburského předsednictví, je však ČR ochotna podpořit dohodu spočívající ve stanovení stropu, který by zabránil neúměrnému růstu rabatu, tvrdí materiál.

"Pokud však nebude dohody (o finanční perspektivě) dosaženo ani za britského předsednictví (do konce roku), reálně hrozí odklad zahájení čerpání prostředků a zkrácení období pro implementaci příslušných projektů," uvádí materiál. "Z pohledu ČR je nutné dosáhnout dohody co nejdříve," píše se dále v textu.

Hlavní prioritou jsou pro Prahu výdaje rozpočtu EU na politiku hospodářské a sociální soudržnosti. Podle posledního návrhu lucemburského předsednictví měla ČR získat v oblasti politiky soudržnosti prostředky ve výši 3,62 procenta HDP ročně (tedy více než 3,3 miliardy eur). "Tento návrh byla ČR ochotna akceptovat," píše se v materiálu.

 

Právě se děje

Další zprávy