Cena obilí na burze se vyšplhala k novému rekordu

Red Eko
26. 2. 2008 10:29
Důvodem je extrémní počasí a klesající světové zásoby
Rostoucí cena obilí je podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) největší noční můrou rozvojového světa.
Rostoucí cena obilí je podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) největší noční můrou rozvojového světa. | Foto: Wikipedia

Chicago/Praha - Cena obilí dosáhla nového rekordu a opět rozpoutala debaty o hrozícím hladomoru v nejchudších zemích světa a rostoucích cenách potravin.

Jeden bušl, což je asi 35 litrů pšenice, se včera prodával na na chicagské burze CBOT za 11,99 dolarů. Magickou hranici deseti dolarů přitom překročil teprve loni v prosinci.

Za vše může počasí

Důvodem je extrémní počasí, které trápí Čínu a Spojené státy, které dokonce hlásí nejnižší zásoby posledních šedesáti let.

Celkově za loňský rok pšenice zdražila téměř na dvojnásobek a ceny zůstanou kvůli nízkým světovým zásobám a vysoké poptávce vysoké i nadále.

Vyšší cena pšenice nezdražuje pouze pekárenské výrobky, ale také ceny masných a mléčných výrobků, což vyvolává obavy z globální potravinové inflace.

Na růst na burzách v uplynulých dnech zareagoval Kazachstán, který přijal zákon omezující vývoz pšenice. Zařadil se tak mezi další země světa jako Rusko a Argentina, které podobná omezení zavedly již před časem.

FAO: Světu hrozí hladomor

Rostoucí cena obilí je podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) největší noční můrou rozvojového světa. Nejchudším zemím hrozí hladomor.

Mezinárodní cena obilí vrostla loni o 83 procent a příznivá není ani předpověď na tento rok. V Evropě se cena zvedne o 53 procent, v Africe o 49 procent, Americe o 31 procent a nejlépe na tom budou v Asii a Oceánii, kde se předpokládá růst cen pouze čtvrtinový.

 

Právě se děje

Další zprávy