Bulharsko zatím ČEZu licenci nevzalo, má zkoumat závady

ČTK ČTK
20. 2. 2013 12:50
"Bulharský ERÚ" zatím prověřuje míru pochybení, proces odebrání licence už ale začal
ČEZ, logo
ČEZ, logo | Foto: Reuters

Sofia - Bulharský regulační úřad dnes na tiskové konferenci v Sofii zmírnil úterní prohlášení premiéra Bojka Borisova o chystaném odebrání licence bulharské odbočce firmy ČEZ. Podle zástupce úřadu Andona Rokova licence odebrána nebyla, úřad zatím zkoumá rozsah případných pochybení. Proces směřující k odebrání licence byl nicméně zahájen. ČEZ má tři dny na odvolání, slyšení zástupců české firmy se uskutečni v půli dubna.

"Licence společnostem ČEZ Distribution a ČEZ Electro včera (v úterý) zrušena nebyla, ale proces směřující k jejímu odebrání byl zahájen," řekl Rokov podle agentury Focus. Oznámil, že slyšení držitelů licence z obou společností je naplánováno na 16. dubna.

"Cílem těchto procedur je přesvědčit se o tom, že způsobená pochybení jsou natolik závažná, že může k odebrání licence dojít, aniž by to vyvolalo negativní následky," řekl Rokov. "Jakmile bude proces u konce, můžeme sáhnout k tomuto extrémnímu kroku a licenci odebrat," dodal.

Rokov připustil, že ČEZ o licenci přijít nemusí. "Proces teprve začal, a pokud úřad zjistí, že pochybení lze napravit a ČEZ nápravu zajistí, o licenci nemusí přijít. Ztratí ji ovšem, pokud škody napravit nelze," řekl Rokov. Z jeho prohlášení vyplynulo, že hlavním důvodem nespokojenosti bulharského regulátora je údajné obcházení zákona o zadávání veřejných zakázek.

Rokov řekl, že podnětem ke kontrole regulační komise byla prověrka, kterou v distribuční společnosti ČEZ provedla bulharská finanční inspekce. Její zpráva, vypracovaná 8. února, upozornila na pochybení zjištěná v činnosti společností ČEZ Distribution a ČEZ Electro. První z nich obdržela 17 protokolů o zjištěných závadách, druhá čtyři.

"Většinou se týkají porušení zákona o veřejných zakázkách, chyb v protokolech o instalaci elektroměrů a zpoždění povinných výkazů," upřesnil bulharský činitel. ČEZ Electro podle něj porušila i závazná pravidla pro zavádění zelené energie. Firmy jsou povinny nové metody zavádět počínaje datem oznámení, ale česká společnost tak údajně neučinila po řadu měsíců a "dluží kvůli tomu státnímu operátorovi rozvodné sítě miliony leva". Případné uvalení finančních sakncí je ale procedurou, která s odebrálním licence nesouvisí, řekl Rokov.

Bulharská odbočka firmy ČEZ má nyní podle Rokova tři dny na to, aby se proti zjištěným závadám odvolala.

Současně s kroky zahájenými proti ČEZ podle Rokova probíhá prověrka dvou dalších zahraničních distributorů, tedy české firmy Energo-Pro a rakouské EVN. Úřad se nicméně jednomyslně usnesl, že proces odebrání licence proti nim nezahájí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy