Brusel rozšířil černou listinu aerolinek

mič, čtk
28. 6. 2007 11:34
Na seznamu přibyly i nadnárodní dopravci

Brusel - Před letními dovolenými přibývá leteckých dopravců, se kterými je nebezpečné cestovat. Evropská komise rozšířila seznam společností, které mají zákaz létat na letiště zemí EU.

Na jejich palubu se ovšem cestující mohou dostat mimo Evropu. Pravděpodobnost, že s nimi lidé přistanou v cílové destinaci je ovšem nižší než u aerolinek, které na seznamu nejsou. Z různých důvodů totiž nesplňují bezpečností kritéria unie.

"Evropští občasné by se měli vyvarovat letů s těmito operátory. Jsou opravdu nebezpeční," uvádí se v prohlášení Evropské komise. Seznam je současně varováním pro občany EU a cestovní kanceláře, aby služeb těchto společností nevyužívali.

Nebezpečná Indonésie

Na černé listině se podle dnešního prohlášení Evropské komise ocitnou všechny letecké společnosti Indonésie, včetně národních aerolinií Garuda, angolské aerolinie TAAG Angolan Airlines a ukrajinský nákladní přepravce Volare Aviation Enterprise. Indonéské letecké společnosti, kterých je celkem 51, nyní do Evropy nelétají.

Komise také omezila zákaz pro pákistánskou leteckou společnost Pakistan International Airlines (PIA). Ze všech letadel, které PIA má, směly od letošního března létat do Evropy pouze její letadla Boeing 777.

Nyní komise povolení rozšířila i na letadla Boeing 747 a Airbus 310. Své lety do Evropy zastaví také deset leteckých společností z Ruska, šest z Bulharska a osm z Moldavska.

Důvodem jsou nová opatření, která tyto země přijaly po konzultaci s Evropskou komisí. První seznam rizikových aerolinií, společný pro celou unii, zveřejnila EK loni v březnu. Společný seznam má předejít situacím, kdy jedna společnost byla zakázána pouze v některých členských zemích.

Na sladění dílčích zákazů z jednotlivých států se EU dohodla na konci roku 2005 po sérii leteckých katastrof, které si vyžádaly mnoho obětí mezi evropskými cestujícími. Komise dodala, že seznam by měl být aktualizován o nové členy během týdne. Seznam nebezpečných aerolinií zájemci naleznou na internetových stránkách EU.

 

Právě se děje

Další zprávy