Akvizice hýbou finančním světem

Dušan Klimeš
13. 3. 2006 12:48
Praha - Skončila doba dlouhodobého, trpělivého a postupného budování firmy. Dnešek si žádá rychlou akci, jakou je převzetí konkurenta nebo slibně se rozvíjející společnosti plné mladých talentů.

Takto se může finanční svět jevit v číslech a faktech o fúzích a akvizicích.

Rok 2005 byl v tomto ohledu rekordní. Podle analytiků to však stále není nic ve srovnání s rokem letošním. Hned první měsíce naznačily, že o fúze a akvizice nebude nouze, a že částky do nich investované nebudou znát hranic.

Nejnovějším přírůstkem v oblasti M&A (mergers and acquisitions - fúze a akvizice) je snaha firmy Merck KGaA koupit svého konkurenta Schering za 14,6 miliardy euro. A víkendovým překvapením bylo páteční oznámení elektronické burzy Nasdaq, že je ochotna převzít londýnskou burzu London Stock Exchange za 4,2 miliardy dolarů.

Velmi aktivní první čtvrtletí

Velkolepé plány má americká telekomunikační společnost AT&T, která po měsících spekulací oznámila, že koupí konkurenční firmu BellSouth za 67 miliardy dolarů. Chce touto cestou "vyhlásit boj" svým nízkonákladovým rivalům.

Rybička Nemo se díky akvizici stala příbuznou Kačera Donalda a Mickey Mouse. Firma Walt Disney totiž koupila studio Pixar, které stojí právě za filmy jako Hledá se Nemo, či Příšerky s.r.o. A cena? Apple, mateřská firma studia Pixar, vyinkasovala 7,4 miliardy dolarů.

Americká petrolejářská velkofirma ConocoPhillips pohltila firmu Burlington Resources za 35 miliard dolarů. Burlington v roce 2004 vykázal příjmy 5,6 miliardy dolarů a zisk 1,5 miliardy dolarů.

Sedm miliard dolarů zaplatila firma Cisco Systems za akvizici Scientific-Atlanta. Získala tak pod svoji kontrolu největšího světového producenta set-top boxů přijímačů digitálního TV signálu.

Ne vždy je však akvizice uzavřena rychle a ke spokojenosti obou stran. Když Gas Natural podal nepřátelskou nabídku na španělskou Endesu a nabídl 22 miliardy euro, netušil ještě, že na scéně se objeví E.ON a cenu navýší o sedm miliardy na 29,1. Obě firmy tak svedou o Endesu tuhý boj, který může trvat i několik měsíců.

I banky si přijdou na své

Fúze a akvizice však neprospívají pouze kupujícím, či koupeným společnostem. Jsou i "zlatým dolem" pro banky a finanční ústavy, které se těchto obchodů účastní jako poradci.

K nejaktivnějším v tomto oboru patří společnost Goldman Sachs, která v loňském roce stála za šesti z deseti největších akvizicí a jako rádce se účastnila i devadesáti dvou z 263 obchodů, jejichž cena přesáhla miliardu dolarů.

Wallstreetské firmy loni vydělaly na poplatcích za rady při akvizicích 23,8 miliardy dolarů. A letošní rok bude zřejmě ještě lepší. Počet akvizicí v hodnotě 25 miliardy a více by se měl ztrojnásobit, předpokládá podle agentury Bloomberg Anthony Burgess, šéf evropských akvizicí u Deutsche Bank.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy