Air France-KLM si brousí zuby na chátrající Alitalii

hjp
6. 12. 2007 10:50
Air France-KLM předloží Italům nezávaznou nabídku
Foto: Alitalia

Paříž - Francouzsko-nizozemský letecký gigant Air France-KLM chce převzít svého krachujícího italského konkurenta Alitalia. Informovala o tom dnes společnost Air France-KLM s tím, že Italům předloží nezávaznou nabídku na převzetí.

Podle očekávání by měly to samé učinit i německá Lufthansa a italská Air One.

Jak Air France-KLM uvedla ve svém prohlášení, od sloučení si slibuje opětovné získání pozice na italském trhu. "Co se týče Alitalie, pokud se spojí s Air France-KLM, stane se součástí jedné z největších dopravních skupin na světě, a její pozice se tím posílí," uvádí se ve zprávě.

Tento krok by podle francouzsko-nizozemských aerolinek nebyl prospěšný pouze pro cestující, ale také by splňoval požadavky pro ekonomickou a finanční stabilitu skupiny.

Air France-KLM se zajímá i o ČSA

Air France-KLM jsou podle tržeb největším leteckým přepravcem na světě a v Evropě také mají nejvíce cestujících. Letecká společnost vznikla před třemi lety spojením francouzského přepravce Air France a nizozemských aerolinek KLM.

Právě KLM nedávno projevily zájem o koupi největšího českého dopravce České aerolinie, který má spolu s Letištěm Praha projít privatizací.

Alitalia, která je asi z poloviny ovládána státem, se již delší dobu naopak potýká se ztrátami, stávkami, vysokými náklady, konkurencí nízkonákladových konkurentů a s protesty odborů. Těm se nezamlouvají plány na ozdravení aerolinek tím způsobem, že mají být propouštěni zaměstnanci.

 

Právě se děje

Další zprávy