Aerolinie easyJet zvýšily zisk

ČTK, eko
22. 11. 2005 9:28
Londýn - Celoroční zisk diskontního easyJetu rostl i při dražších palivech.

Nízkonákladové britské aerolinie easyJet zvýšily celoroční zisk do září o devět procent, přestože v odvětví výrazně vzrostly ceny paliv. V zisku 68 milionů liber se projevily nové trasy, snižování nákladů a rostoucí poptávka, uvedla společnost v dnešní zprávě.

easyJet je druhý největší diskontní letecký přepravce v Evropě. V nynějším fiskálním roce, který skončí v září příštího roku, podnik očekává nárůst zisku proti uplynulému roku o jednomístná procenta. O vyšší tržby se postará i prodej jiného zboží než letenek.

"I když očekáváme mírný pokles celkových tržeb na sedadlo, doplňkové tržby vzrostou o dvojmístná procenta díky řadě nových iniciativ," uvedl ve zprávě generální ředitel společnosti Ray Webster. Manažer odchází do penze příští měsíc.

Výsledek hospodaření easyJetu překonal očekávání analytiků. Ti v průměru odhadovali profit podniku na 63 milionů liber. V minulém fiskálním roce vytvořil easyJet zisk 62 milionů. Jde o zisk před zdaněním.

Palivové náklady na sedadlo vyskočily o 47 procent kvůli tomu, že světové ceny ropy dosáhly na konci srpna rekordu nad 70 dolary za barel. Tento negativní vliv ale částečně smazal nárůst počtu cestujících. Projevilo se i to, že doplňkové tržby easyJetu vzrostly o 17 procent. Zahrnují například prodej potravin a nápojů, hotelové služby či pronájem automobilů.

 

Právě se děje

Další zprávy