Stavebnictví v Česku si meziročně polepšilo, pomohlo i počasí. Rostl také průmysl

ČTK ČTK
11. 3. 2022 10:02
Stavební výroba v Česku se meziročně zvedla o 6,4 procenta. Nárůst je možné pozorovat i u českého průmyslu. Meziroční navýšení je ale pouze o jedno procento. Stále se nedaří výrobě aut, ostatní odvětví si ale polepšila. Vyplývá to z dat, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: iStock

Stavební výroba v Česku letos v lednu dál meziročně rostla, a to o 6,4 procenta, uvedl Český statistický úřad. Podle statistiků k tomu pomohlo i lepší počasí. Polepšilo si jak inženýrské stavitelství, tedy stavby cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, tak pozemní, což je stavba bytových i nebytových budov. Růst stavebnictví byl pomalejší než loni v prosinci. Tehdy ale stavebnictví posílilo podle revidovaných údajů o 9,8 procenta, což byl nejvyšší růst od dubna 2019.

"Stavební produkce si v lednu udržela růst a k dobrému výsledku zčásti přispěla nižší základna z loňského roku, který poznamenal covid, a také příznivější počasí. Výsledky inženýrské stavby po pěti měsících překonaly pozemní stavitelství, ale oba segmenty rostly podobným tempem," sdělila vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová. Inženýrské stavitelství posílilo o 7,7 procenta a pozemní o 6,1 procenta.

Český průmysl podle statistiků po prosincovém poklesu o 1,6 procenta v lednu meziročně vzrostl o jedno procento. Stále se sice nedaří výrobě aut, většina ostatních odvětví si ale proti začátku loňského roku polepšila. V meziměsíčním srovnání se průmyslová produkce zvýšila o 3,1 procenta.

Výrobu motorových vozidel brzdí přetrvávající nedostatek dílů a odstávky. V meziročním srovnání si pohoršila o 4,5 procenta. Kleslo také zpracování dřeva, a to o téměř 15 procent. Zhruba čtyřprocentní pokles výroby elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu byl pak podle úřadu ovlivněn nadprůměrně teplým počasím.

K meziročnímu růstu průmyslu naopak přispěla například výroba strojů a zařízení, která byla vyšší o téměř 11 procent. Produkce ostatních prostředků si polepšila o více než 21 procent. "Zvýšená poptávka v důsledku pandemie přetrvávala ve farmaceutickém průmyslu," uvedli statistici.

 

Právě se děje

Další zprávy