Skupina OPEC od března zvýší těžbu ropy o dalších 400 tisíc barelů. USA apeluje na ještě vyšší produkci

ČTK ČTK
2. 2. 2022 15:07
Skupina OPEC od března zvýší těžbu ropy o dalších 400 tisíc barelů. USA apeluje na ještě vyšší produkci

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojenci v čele s Ruskem se na středečním zasedání podle očekávání dohodli, že v březnu zvýší těžbu ropy o dalších 400 tisíc barelů denně. Skupina zvaná OPEC+ tak bude pokračovat v postupném zvyšování produkce, na jehož podobě se dohodla loni v červenci. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters.

Skupina OPEC+ se předloni v dubnu dohodla na snížení těžby o rekordních 9,7 milionu barelů denně. Reagovala tak na prudký pokles poptávky po ropě a následný cenový propad v důsledku pandemie nemoci covid-19. Ve druhé polovině roku 2020 ale skupina začala omezení těžby postupně zmírňovat a loni v červenci se dohodla, že bude každý měsíc zvyšovat denní produkci o 400.000 barelů.

Někteří přední spotřebitelé ropy, například Spojené státy nebo Indie, skupinu vyzývali, aby zvýšila těžbu mnohem výrazněji. Ceny ropy se totiž nyní pohybují kolem nejvyšší hodnoty za sedm let. Například severomořská ropa Brent se nyní prodává za více než 90 dolarů za barel.

 

Právě se děje

Další zprávy