Sazby hypoték v říjnu stouply na 5,86 procenta, patří tak k nejvyšším za 20 let

ČTK ČTK
14. 11. 2022 12:50
Sazby hypoték v říjnu stouply na 5,86 procenta, patří tak k nejvyšším za 20 let

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v Česku v říjnu mírně vzrostla na 5,86 procenta ze zářijových 5,83 procenta. Průměrná sazba patří k nejvyšším za 20 let. Banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za 7,2 miliardy korun, meziměsíčně nepatrně více. Meziroční propad byl 82 procent, podobně jako v září. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Z meziměsíčního pohledu podle nich objem poskytnutých hypoték vesměs stagnoval poté, co ve třech předešlých měsících zaznamenal dvouciferný propad. Pokles objemu poskytnutých hypoték je citelný nejen vůči silnému roku 2021, ale i ve srovnání s rokem 2020 je říjnový objem poskytnutých hypoték více než o tři čtvrtiny nižší, ukazují statistiky. Za celý letošní rok, tedy od ledna do října, podle nich propadla aktivita na hypotečním trhu o 60 procent.

"Hypoteční trh pokračuje ve stagnaci a pro další období nelze předpokládat změnu směru," uvedl manažer hypoték UniCredit Bank Filip Beneš. Objem skutečně nově poskytnutých hypoték (bez refinancování) v říjnu podle dat stoupl na 6,07 miliardy korun ze zářijových 5,99 miliardy korun. Objem refinancovaných úvěrů činil 1,15 miliardy korun. 

 

Právě se děje

Další zprávy