S transformací České pošty pomůže státu poradenská společnost KPMG

ČTK ČTK
10. 5. 2023 18:22
S transformací České pošty pomůže státu poradenská společnost KPMG

S transformací České pošty bude zástupcům státu a vedení podniku radit společnost KPMG. Česká pošta ji vybrala na základě veřejné soutěže. Bude mít na starosti mimo jiné ekonomické posouzení transformačních kroků ve spolupráci s dalšími smluvními partnery pošty i jejich soulad se všemi právními a regulatorními předpisy. Transformační plán má být dokončený do 30. června. Ministerstvo vnitra to dnes uvedlo v tiskové zprávě. Kolik stát KPMG zaplatí, vnitro nesdělilo. KPMG nabízí služby týkající se auditů, daní, poradenství a práva. V Česku má firma asi 1000 odborníků a je součástí celosvětové skupiny KPMG s více než 265 tisíci experty.

"Transformační plán, který vznikne k 30. červnu, je nezbytný pro to, aby Česká pošta mohla úspěšně jednat s bankami o dalším financování svého chodu. Stanoví také podmínky a postup rozdělení České pošty na nové subjekty, tedy na Českou poštu fungující na základě poštovní licence a na jednu nebo více komerčních částí. Tuto restrukturalizaci je nutné dokončit do konce roku 2024," uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Plán transformace bude obsahovat i rámcový dlouhodobý výhled fungování České pošty, a to především z pohledu dodatečných služeb, které může Česká pošta poskytovat jako primární kontaktní místo mezi občany a státní správou, například v oblasti daní, dotací, vydávání dokladů nebo sociálních podpor. Dlouhodobý výhled bude respektovat, že Česká pošta zajistí komunikaci mezi státem a občany, především seniory, kteří nebudou schopni nebo ochotni přejít ve styku se státem na komunikaci digitální.

Na tvorbu plánu dohlíží strategický výbor složený ze zástupců České pošty a ministerstev vnitra, financí a ministerstva průmyslu a obchodu. Po vytvoření plánu transformace se zainteresované týmy začnou věnovat upřesnění služeb, které bude stát do budoucna od České pošty požadovat, a parametrů, na základě kterých za ně bude platit. V této fázi přípravy transformačního plánu zároveň definují dodatečné služby, které by měla Česká pošta občanům poskytovat. Při přípravě této části plánu transformace bude stejně jako dosud spolupracovat s Národní agenturou pro komunikační a informační technologie, státní Digitální a informační agenturou a Českým telekomunikačním úřadem.

 

Právě se děje

Další zprávy