RegioJet zajistí provoz na železničních tratích v Ústeckém kraji na 15 let

ČTK ČTK
24. 11. 2023 9:02
RegioJet zajistí provoz na železničních tratích v Ústeckém kraji na 15 let

RegioJet zajistí provoz na páteřních železničních tratích v Ústeckém kraji na 15 let. Společnost zvítězila s cenou 212,5 koruny za kilometr. Začátek provozu je naplánován na prosinec 2026. Informovala o tom mluvčí firmy Alexandra Janoušek Kostřicová. Mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková dnes řekla, že běží lhůta pro vypořádání námitek, do té doby nebude kraj k výsledku nic říkat. Odhadovaná cena zakázky byla na jaře 18 miliard korun, odhad ceny za kilometr byl v zakázce zhruba 281 korun.

"Ambicí RegioJetu je stát se do deseti let největším dopravcem," uvedl Radim Jančura, majitel společnosti RegioJet. "Soutěž umožnila Ústeckému kraji ušetřit 3,5 miliardy Kč oproti předpokladu," uvedl Jančura.

Pro RegioJet jde o druhou velkou zakázku v Ústeckém kraji. Společnost již provozuje několik elektrických vlaků v regionu, včetně linek z Ústí nad Labem do Děčína a z Ústí nad Labem do Mostu. "Dosud jsme z finančních důvodů pořizovali hlavně starší vlaky, ale od letošního roku se zaměřujeme výhradně na akvizici nových souprav. Všechny začátky jsou těžké. V našem případě bylo pořizování starších vozů ekonomicky nejbezpečnější cestou pro úspěšný start firmy," uvedl Jančura.

Podmínky soutěže nevyžadovaly nasazení nových vlaků, ale RegioJet podle mluvčí nasadí 23 nových nízkopodlažních jednotek PESA Elf.eu, které splňují všechny technické požadavky - včetně rychlosti minimálně 160 km/h, vybavení ETCS a možnosti spojení až tří jednotek současně. Moderní jednotky nabídnou cestujícím komfort v podobě klimatizace, wi-fi, USB zásuvek, 230V zásuvek, oddílu první třídy a tichého oddílu a většina sedadel bude uspořádána proti sobě.

 

Právě se děje

Další zprávy