První hyperloop na světě chtějí postavit v Emirátech. 120 kilometrů má trvat 12 minut

ČTK ČTK
9. 11. 2016 7:03
Dubajské úřady se v úterý s kalifornskou firmou Hyperloop One dohodly na vybudování dráhy z Dubaje od metropole Abú Zabí. Z technického hlediska je podle zástupce Hyperloop One jeho spuštění v Emirátech možné do pěti let.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Dubaj – Ve Spojených arabských emirátech by mohl do pěti let vzniknout první hyperloop na světě – systém bleskové osobní dopravy potrubím, ve kterém mají přepravní kapsle dosahovat rychlosti až 1200 kilometrů v hodině. Dubajské úřady se v úterý s kalifornskou firmou Hyperloop One dohodly na vybudování dráhy z Dubaje od metropole Abú Zabí. Stodvacetikilometrová trasa by pak zabrala jen 12 minut, píše agentura AFP.

S konceptem hyperloopu přišel poprvé v roce 2013 americký vizionář Elon Musk. Pomocí stlačeného vzduchu a magnetismu se mají do potrubí s minimalizovaným třením vystřelovat speciální kapsle na přepravu lidí.

Dnes uzavřená dohoda nestanovuje žádný rozpočet ani termín pro zprovoznění hyperloopu v Dubaji. Obě strany budou na základě "historické dohody" zkoumat možnosti pro zbudování prvního hyperloopu na světě. Výkonný ředitel Hyperloop One Rob Lloyd se domnívá, že z technického hlediska je jeho spuštění v Emirátech možné do pěti let.

V květnu provedla Lloydova společnost první úspěšný test pohonu pro nový prostředek, šlo však o velmi zjednodušený model. Stlačený vzduch tehdy urychlil kovový modul na sto mil v hodině (160 kilometrů v hodině) za 1,1 vteřiny. V nízkotlakém potrubí a s lepší aerodynamickou úpravou by zařízení se stejným pohonem dokázalo vyvinout rychlost přes 1100 kilometrů v hodině.

V Dubaji chce kalifornská Hyperloop One vybudovat síť stanic, které budou napojené na hlavní linku do Abú Zabí. Ta by sloužila nejen pro přepravu osob, ale i zboží. "Dubaj je město, které chápe globální změny a chce být průkopníkem," řekl při slavnostním oznámení šéf místního úřadu pro silnice a dopravu Mattar at-Tayer.

Hyperloop momentálně vzbuzuje pozornost i v Česku. Brněnská radnice v pondělí zahájila spolupráci se společností Hyperloop Transportation Technologies. Z Brna se tak má stát centrum vědecké komunity, která bude spolupracovat na futuristickém dopravním řešení.

Dopravní systém Hyperloop (česky hypersmyčka) má přepravovat lidi, ale i třeba auta, v hliníkových modulech rychlostí přes 1200 km za hodinu. | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy