Prominutí DPH u elektřiny a plynu, o kterém rozhodla Babišova vláda, bylo nezákonné, ukázal přezkum

ČTK ČTK
24. 6. 2022 13:11
Prominutí DPH u elektřiny a plynu, o kterém rozhodla Babišova vláda, bylo nezákonné, ukázal přezkum

Prominutí daně z přidané hodnoty (DPH) za elektřinu a plyn loni v listopadu a prosinci bylo podle výsledků přezkumného řízení u rozkladové komise nezákonné. Prominutí totiž bylo v rozporu s daňovým řádem i s právem Evropské unie. V pátek o tom informovalo ministerstvo financí v tiskové zprávě. Lidé ani firmy ale nemusí nic vracet ani doplácet, uvedl resort.

Veřejné rozpočty prominutí DPH stálo zhruba 5,4 miliardy korun. Přezkoumání rozhodnutí předchozí ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) nařídil na základě podnětu od právnické osoby ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v květnu.

"Rád bych zdůraznil, že zrušení loňského opatření bývalé ministryně financí není žádným mým politicky motivovaným rozhodnutím, ale výsledkem transparentního přezkumného řízení u nezávislé rozkladové komise. Ta prošetřovala vnější podnět právnické osoby, přičemž ministr financí je za zákona povinen se každým takovým podnětem zabývat," uvedl Stanjura.

"Výsledek vnímám hlavně jako procesní narovnání toho, že není možné ohýbat nástroje daňového řádu směrem k vlastním politickým cílům. Především chci ale všechny uklidnit, že občanům ani firmám tímto rozhodnutím nevzniká povinnost komukoliv cokoliv zpětně doplácet," doplnil Stanjura.

 

Právě se děje

Další zprávy