Dříve byla pro ostudu, dnes se jimi města chlubí. Autobusová nádraží mají nový kabát

Dříve byla pro ostudu, dnes se jimi města chlubí. Autobusová nádraží mají nový kabát
Nádraží disponuje i zapojením chytrých technologií. Ty mimo jiné pomáhají snižovat i hluk a nadmíru světla. Chytré lampy reagují na pohyb, na místě jsou lavičky s USB nabíjením.
První autobus z chytrého přestupního terminálu v Šumperku v Olomouckém kraji vyjel v lednu 2021. Terminál ve stejném roce zvítězil v prestižní celostátní soutěži Chytrá města 2021. Autobusové nádraží uspělo v kategorii projektů, které se realizovaly ve městech od 10 do 50 tisíc obyvatel. Stavba vyšla na 170 milionů korun, desítkami milionů korun přispěla i EU.
Náchod. Autobusový terminál v Náchodě v Královéhradeckém kraji získal ocenění Česká dopravní stavba 2014. Nádraží projektoval náchodský Atelier Tsunami.
Budova i zastřešení nástupišť se pyšní zelenými střechami. Dešťovou vodu, kterou se zalévají stromy v prostoru nádraží, zachycuje nádrž.
Foto: Archiv Dopravního podniku města Hradce Králové
Kateřina Vítková Kateřina Vítková
Aktualizováno 8. 5. 2023 15:00
Na pohled nebývají tak tradičně malebná jako jejich vlaková dvojčata, krásu jim ale odepřít nelze. Řeč je o autobusových nádražích v Česku. Mnohá z nich prošla v posledních letech rekonstrukcí nebo byla vystavěna "na zelené louce". Jen v programovém období 2014-2020 bylo z programu IROP, přes který do Česka putují peníze z evropskýc fondů, podpořeno 82 přestupních terminálů za 2,2 miliardy korun.
Foto: EU

 

Právě se děje

Další zprávy