Přebytek zahraničního obchodu vzrostl na 33 mld. korun

ČTK ČTK
6. 8. 2013 10:02
Dovoz i vývoz ale v červnu klesly.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zahraniční obchod skončil v červnu v přebytku 33 miliard korun, což je meziročně o 4,6 miliardy korun více. Vývoz a dovoz meziročně klesly, vývoz o 2,5 procenta a dovoz o 4,8 procenta, uvedl v úterý Český statistický úřad.

Meziročně se snížil především vývoz výpočetní techniky, telekomunikačních zařízení a strojů a dopravních prostředků. I na poklesu dovozu se významně podílelo zboží z oblasti výpočetní techniky a dopravních prostředků.

Nižší byl i dovoz minerálních paliv, zatímco zemního plynu se do Česka v červnu dovezlo meziročně více.

Přebytek obchodní bilance meziročně vzrostl u strojů a dopravních prostředků a u průmyslového spotřebního zboží. Prohloubil se deficit obchodu s minerálními palivy a snížil se přebytek u surovin.

Druhé pololetí přinese zlepšení

"Červnový výsledek statistiky zahraničního obchodu skončil za očekáváním. Poptávka na evropských trzích zatím zůstává v útlumu. Zahraniční obchod také zdaleka nepřispívá do výkonu české ekonomiky tak, jako tomu bylo v roce 2012," uvádí analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

K mírnému oživení by mělo dojít podle něj ve druhé polovině letošního roku a především v jeho závěru, kdy se - podle nově publikovaných dat - situace na evropských trzích postupně stabilizuje. "I nadále by měl v tomto směru pomáhat slabší směnný kurz koruny k euru," dodává.

Červnový výsledek zahraničního obchodu podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské zapadá do obrázku vrtkavě se oživující ekonomiky. "Tento rok očekáváme přebytek obchodní bilance 314 miliardy korun, tedy jen zhruba o čtyři miliardy více než v roce 2012," uvedla.

 

Právě se děje

Další zprávy