Praha je mezi nejlepšími městy světa, tvrdí žebříček. Je krásná a auto tam není třeba

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
11. 9. 2021 8:52
Časopis Time Out již po čtvrté zveřejnil žebříček měst, která považuje za nejlepší na světě. První desítku z poloviny obsadila evropská města a nechybí mezi nimi ani Praha, jež se dostala na sedmé místo. Magazín hodnotí města podle řady aspektů, například na základě kvality kultury, nočního života nebo jídla. Letos se ale zaměřil i na množství a udržitelnost zeleně či podporu společenských akcí.

Do průzkumu se zapojilo 27 tisíc obyvatel z celého světa. Výsledky poté doplnili  o své poznatky odborníci a redaktoři z britského časopisu Time Out. Magazín také zajímalo, jak jednotlivá města myslí na budoucnost, tedy aby se tam dobře žilo i dalším generacím.

  • Na následujících kartách si projděte celý žebříček.
Foto: Jakub Plíhal

Praha

Časopis zařadil do nejlepší desítky i českou metropoli Prahu. Zhruba 82 procent Pražanů zapojených do průzkumu ji označilo za nejkrásnější město na světě. Time Out k tomu doplnil, že krásy metropole jako třeba Karlův most si navíc Pražané v minulých měsících mohli vychutnat naplno, protože pandemie vyhnala turisty. Zvláštní pozornost si pak podle magazínu zaslouží městská část Praha 6 díky své zeleni.

Asi 89 procent dotazovaných dále vyzdvihlo, že je ve městě snadné obejít se bez auta, protože se dá po něm bez problémů pohybovat pěšky. Možnost nerušené chůze je pak podle magazínu důvodem, proč byla Praha označena i jako druhé nejpohodovější město na světě.

 

Právě se děje

Další zprávy