Sklárny ve Světlé nad Sázavou jsou na prodej. Druhý podnik v Květné si podnikatel Cerva nechá

ČTK ČTK
Aktualizováno 4. 6. 2018 14:56
Majitel sklárny Cerva zatím pro svůj podnik nemá kupce. Je podle něj stěžejní, aby se výroba ze Světlé nad Sázavou nepřesunula.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Světlá nad Sázavou - Podnikatel Lubor Cerva oznámil záměr prodat sklárny Crystalite Bohemia ve Světlé nad Sázavou, jejichž je jediným vlastníkem. Pracuje v nich přes 800 lidí. Konkrétního zájemce zatím nemá, prodej je v samotném počátku, uvedl dnes podnikatel.

Stěžejní je podle něj zachovat ve světelské sklárně výrobu i po změně vlastníka. Svou druhou sklárnu v Květné si Cerva hodlá nechat. Loňský obrat obou skláren v součtu převýšil 1,2 miliardy korun.

"Po téměř deseti letech vnímám, že svoji vizi, s níž jsem provoz ve sklárně obnovoval, jsem již naplnil," uvedl Cerva k záměru prodeje. Zkrachovalý světelský závod Sklo Bohemia Cerva koupil v roce 2009. Strojní výrobu skla v něm obnovil na podzim stejného roku. Sklárny nyní fungují pod názvem Crystalite Bohemia.

Majitel předpokládá, že bude trvat minimálně rok, než dojde k uzavření prodeje světelské sklárny. Její očekávanou cenu ani to, jaké konkrétní obchodní partnery hodlá s nabídkou oslovit, nyní neupřesnil.

Chystaná transakce nebude mít podle Cervy přímý ani nepřímý vliv na současné fungování výroby a na zaměstnanost v obou sklárnách, které dohromady zaměstnávají přes 1000 lidí.

Prezident Asociace sklářského a keramického průmyslu ČR Petr Mazzolini předpokládá, že světelský závod může být v této době úspěšně prodán. "Myslím si, že lze najít poptávku po této nabídce a že to bude výhodné pro obě strany," řekl. Upozornil, že Crystalite není členem asociace.

Sklářský průmysl v Česku je na tom teď dobře, uvedl Mazzolini. "Nejen v tuhle chvíli, ale i v loňském roce jsme zaznamenali velmi dobré přírůstky v prodejích. Obraty se zvyšují," uvedl. Řada skláren se podle něj sice musela vyrovnávat s omezením exportu, co se týče ruského trhu, ale byly schopné najít alternativy jinde, třeba na Blízkém a Dálném východě.

Do společnosti Crystalite Bohemia, s.r.o., podnikatele Cervy patří sklárny ve Světlé i v Květné. Světelské sklárny se zaměřují na linkovou výrobu nápojového a dekoračního skla, zatímco sklárna v Květné na Uherskohradišťsku se věnuje ruční výrobě skla a dekoraci výrobků z obou závodů.

Sklo vyváží Crystalite do více než 80 zemí světa. Sklárna v Květné, kterou si nynější majitel nechá, zahájila výrobu v roce 1794 a je jednou z nejdéle fungujících skláren v zemi.

Světelské sklárny Sklo Bohemia s 1100 zaměstnanci byly součástí zadlužené sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT). Výroba v nich skončila v září 2008 a na majetek byl později prohlášen konkurz. Světelský závod koupila firma podnikatele Cervy. Produkce postupně stoupala. Minulý rok vzrostl celé firmě Crystalite Bohemia obrat v meziročním porovnání zhruba o 190 milionů a převýšil 1,26 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy