Počet turistů celosvětově stoupl o sedm procent. Nejvíce se jezdí do Francie a Spojených států

ČTK ČTK
15. 1. 2018 21:07
Počet příjezdů zahraničních turistů stoupl celosvětově na 1,3 miliardy lidí. Nárůst bude nejspíš pokračovat.
Nejnavštěvovanější turistickou destinací zůstává Francie.
Nejnavštěvovanější turistickou destinací zůstává Francie. | Foto: Reuters

Madrid - Mezinárodní cestovní ruch loni pokračoval v růstu na nové rekordy. Počet příjezdů zahraničních turistů podle prvních předběžných odhadů stoupl o sedm procent na 1,3 miliardy, uvedla ve své zprávě Světová organizace cestovního ruchu (UNWTO). Růst by měl pokračovat i v letošním roce, kdy se čeká zvýšení počtu turistů o čtyři až pět procent.

Počet turistů v Evropě stoupl o osm procent. "Evropa v čele s destinacemi ve Středomoří zaznamenala mimořádné výsledky pro tak velký a spíše zralý region," uvádí se v prohlášení.

Francie si podle předběžných údajů zřejmě udržela pozici největší turistické destinace. Španělsko by pak mohlo vystřídat na druhém místě Spojené státy. V roce 2016 obě země navštívilo kolem 76 milionu zahraničních turistů, ve Španělsku zřejmě za loňský rok počet turistů stoupl na více než 82 milionů, upozornila BBC.

Počet turistů v Africe vzrostl o osm procent a v Asii a Tichomoří o šest procent. Blízký východ navštívilo o pět procent více turistů a americký kontinent o tři procenta.

Pro loňský rok byl charakteristický trvalý růst v mnoha destinacích a silné oživení v těch, které v uplynulých letech utrpěly pokles. Výsledky částečně ovlivnilo i globální ekonomické oživení a zvýšení výdajů turistů z Ruska a Brazílie po letech poklesu.

Cestovní ruch je důležitým pohonem ekonomického rozvoje. Je třetím největším vývozním sektorem na světě a důležitým zdrojem pracovních míst.

UNWTO považuje za turisty osoby, které překročí hranice jiné země a stráví v ní nejméně jednu noc. Do statistik nezahrnuje klienty okružních plaveb.

 

Právě se děje

Další zprávy