Odbory žádají Jurečku, aby zvýšil zmrazené platy ve veřejné sféře. "Lidé jsou demotivovaní," říkají

ČTK ČTK
17. 1. 2022 14:06
Odbory žádají Jurečku, aby zvýšil zmrazené platy ve veřejné sféře. "Lidé jsou demotivovaní," říkají

Odbory budou dál usilovat o to, aby se zmrazené platy ve veřejném sektoru ještě letos zvedly. Žádají vládu, aby výdělky po skončení rozpočtového provizoria navýšila i pracovníkům, kteří od ledna přidáno nedostali. Po jednání předáků s ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) to řekl mluvčí čtrnácti svazů veřejného sektoru Pavel Bednář. Jurečka už několikrát uvedl, že státní rozpočet není v dobrém stavu a zadluženost rychle roste. Zmínil ale možnost případných odměn. Jednání budou pokračovat.

Podle informačního systému o průměrném výdělku na konci třetího čtvrtletí zaměstnával veřejný sektor 693 300 lidí. O navýšení jejich platů rozhodla krátce před svým odchodem Babišova vláda. Původně slibovala každému do základu výdělku 1400 korun navíc, nakonec schválila 1000 korun. Fialova vláda nařízení změnila. Policisté, hasiči či pracovníci sociálních služeb dostali od letoška do tarifů 700 korun navíc, zdravotníci si polepšili o šest procent a učitelé o dvě procenta. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už dřív řekl, že i toto přidání je na dluh. Úředníkům, pracovníkům kultury, nepedagogům ve školství a dalším profesím se plat pro letošek zmrazil.

Odborové organizace žádají, aby v nové verzi rozpočtu kabinet na přidání pamatoval. Zmiňují navýšení od dubna o tisícikorunu pro všechny, jak slíbila Babišova vláda. "Nálada je strašná. Lidé jsou naštvaní a demotivovaní. Vyzývají k protestům," uvedl Bednář. Odboráři poukazují na to, že na jednom pracovišti části lidí plat vzrostl, část přidáno nedostala. Ve školách si polepšili učitelé, ostatnímu personálu se výdělek nezměnil. Víc mají zdravotníci, hasiči či policisté, ostatní personál v nemocnicích a sborech má stejně jako loni. 

 

Právě se děje

Další zprávy