Dunící památník i geniálně jednoduchý dům. Experti vybrali nejlepší stavby roku 2018

Klára Čeperová, Martina Marečková
6. 10. 2018 11:07
Do soutěže Stavba roku 2018 mohli architekti přihlásit nové i zrekonstruované stavby, zkolaudované do letošního května. V letošním 26. ročníku se představilo 42 objektů. Odborná sedmičlenná porota a sbor expertů hodnotili kvalitu stavebního provedení, architektonického návrhu a pohodlné užívání nemovitostí.
Foto: Archiv soutěže STAVBA ROKU 2018

Citlivá oprava paláce Špork v centru Prahy

Skupina za sebou jdoucích objektů vyplňuje parcelu mezi ulicemi Hybernskou a V Celnici. Na začátku je klasicistní palác Ignáce Palliardiho, který byl ve 20. letech minulého století rekonstruován a dostavěn pro bankovní dům podle návrhu Josefa Gočára. Na něj navázal dvorním křídlem Karl Jarray a poslední část, tehdy jen do dvora, navrhl Bohumír Kozák.

Každá část má svou vlastní konstrukci, své vlastní uspořádání. Při rekonstrukci bylo nutno sjednotit kvalitu stavebního řešení všech částí. Očištěna a otevřena byla především část dnes až exkluzivně působící Gočárovy železobetonové konstrukce. Všechny části architekti v čele se Stanislavem Filou spojili dvoupodlažní nástavbou, v níž byla vytvořena zelená atria i terasy. Při rekonstrukci byly v maximální míře uchovány původní detaily a materiály, včetně interiéru původní zasedací síně správní rady.

Zvláštní cenu udělila Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT) ve spolupráci s ministerstvem kultury stavbě za citlivou rehabilitaci historické stavby v Pražské památkové rezervaci se žádoucím zapojením do parteru města. Realizace je také podle poroty příkladem dobré spolupráce všech zúčastněných partnerů výstavby v kontextu dnešních trendů péče o památkový fond.

 

Právě se děje

Další zprávy