Od října se mění výbava vozidel i pravidla chování v kolonách. Znáte všechny novinky?

Ekonomika Ekonomika
26. 9. 2018 12:29
Novinkou bude nový systém, podle kterého musí řidiči vytvářet záchranářskou uličku, motorkáři nemusí na emise a pokuty za stočený tachometr vzrostou.

Praha - Motoristy čekají změny. Od října se zmenší obsah povinné výbavy vozidel, řidiči už nebudou muset s sebou vozit náhradní žárovky, pojistky nebo rezervu. Po vypršení doby použitelnosti také lidé již nemusí vyhazovat lékárničku.

Foto: Mini

Sankce za nelegální stáčení tachometrů

Novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích také nově zavádí až půlmilionové sankce za nelegální stáčení tachometrů. "Míříme především na jednotlivce a společnosti, které takovou činnost provádí opakovaně a za úplatu. Běžné řidiče, kteří omylem koupí auto se stočeným tachometrem, poškozovat nechceme," uvádí ministr Ťok.

Dodává, že dochází také k zavedení sankce až 50 tisíc korun pro mechanika, který při opravě nebo výměně tachometru nevystaví protokol, a sankce až 10 tisíc korun, pokud tento protokol při kontrole na STK nepředloží provozovatel vozidla.

Ministerstvo dopravy se stáčením tachometrů bojuje už několik let. Prvním krokem byla příprava aplikace https://www.kontrolatachometru.cz/, kde je možné po zadání VIN zkontrolovat tachometr podle technických prohlídek. Dalším krokem bylo zavedení fotodokumentace na STK a stanicích měření emisí.

Na příští rok ministerstvo dále chystá úpravu informačního systému STK, která bude automaticky upozorňovat na všechny případy, kdy by během kontroly na STK byl zjištěn nižší stav počítadla tachometru než při předchozí kontrole.

 

Právě se děje

Další zprávy