Objem úvěrů na bydlení v červenci klesl, i tak jde o třetí nejsilnější měsíc

ČTK ČTK
1. 9. 2021 13:48
Objem úvěrů na bydlení v červenci klesl, i tak jde o třetí nejsilnější měsíc

Objem nových hypotečních úvěrů na bydlení od bank a stavebních spořitelen dosáhl v červenci 31,7 miliardy korun. Je to o 7,7 miliardy méně než v rekordním červnu, ale o 12,5 miliardy korun více než v červenci 2020. Letošní červenec je třetím nejsilnějším měsícem ve statistice, která se sleduje od roku 2014. Vyplývá to z aktuálních statistik České národní banky a České bankovní asociace.

"Červenec byl sice ve srovnání s červnovým absolutním rekordem od začátku časové řady ČNB docela výrazně slabší, ale stále jde o historicky třetí nejsilnější měsíc. Vedle již klasických problémů s nedostatečnou nabídkou nových bytů na trhu situaci velmi výrazně komplikuje i skokový nárůst cen řady druhů stavebního materiálu," uvedl hlavní poradce asociace Miroslav Zámečník.

Index RPSN, tedy průměrná roční procentní sazba nákladů, podle statistiky ČNB stoupl v červenci u hypotečních úvěrů o 0,08 procentního bodu na 2,34 procenta. V červenci tedy mírně zrychlil růst sazeb RPSN. Úroková sazba stoupla rovněž o 0,08 bodu na 2,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy