Obézní nebožtíci způsobují problémy. Pohřební služby potřebují XXL rakve a jeřáby

ČTK ČTK
3. 4. 2018 12:42
Jen málokteré krematorium má dostatečně velkou pec, aby mohlo pojmout nadměrné rakve. Některé obce v Německu se už přizpůsobily a začaly za pohřbívání lidí s výraznou nadváhou vybírat poplatky navíc.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Mnichov - Obézních lidí přibývá a pohřební ústavy to musí řešit. Zapotřebí jsou mimořádně velké rakve a vykopat je třeba také mimořádně velkou díru do země, napsala agentura DPA.

Jen málokteré krematorium má dostatečně velkou pec, aby mohlo pojmout nadměrné rakve. Některé obce v Německu se už přizpůsobily a začaly za pohřbívání lidí s výraznou nadváhou vybírat poplatky navíc. Hradí z nich například odměny nosičů rakví, kterých je potřeba víc než při běžném pohřbu.

"Že lidé váží o trochu víc, je poznat," říká Jörg Freudensprung ze svazu pohřebních služeb v Bavorsku. Ročně majitel pohřební služby v Bambergu zařizuje zhruba čtyři stovky pohřbů.

"Zvláštní případ", kdy byl zesnulým obzvlášť korpulentní člověk, musel dříve řešit zhruba jednou za dva roky. V současnosti pohřby lidí s velkou nadváhou zařizuje až třikrát ročně. Obézních nebožtíků podle Freudensprunga postupně přibývá zhruba posledních deset let.

Zvláštnosti takových pohřbů začínají už u rakve. Standardní modely jsou dlouhé zhruba dva metry a široké 65 centimetrů; stojí asi 1000 až 2000 eur (25 000 až 51 000 korun). V posledních letech jsou ale mnohdy zapotřebí rakve široké až 1,2 metru. "Od určitých rozměrů musíme dávat rakve vyrábět na zakázku a to je klidně třikrát až čtyřikrát dražší než v sériové výrobě," říká Freudensprung.

Koneckonců nemohou být z "obyčejného smrkového dřeva s uzounkými stěnami", zdůrazňuje majitel bamberského pohřebního ústavu. "Jinak bychom rakev zvedli a nebožtík by nám spodem vypadl," dodává.

Kdo si přeje pohřeb žehem, musí se většinou připravit na dlouhou cestu. "Běžná krematoria nemohou nadměrně velké rakve vůbec přijímat," říká Freudensprung. V Německu podle něj existuje jen malé množství pecí, které jsou dostatečně velké na to, aby velkou rakev s nebožtíkem pojaly a zároveň vydržely její vysokou hmotnost.

Na dlouhé debaty s pozůstalými, kteří nechtějí akceptovat vyšší náklady spojené s pohřbem obézních lidí, si už Freudensprung zvykl. "Nakonec to pozůstalí pochopí, i když neradi," říká. Často prý slýchává: "On přece už tolik zhubnul. Váží už přece jen dvě stě kilo."

 

Právě se děje

Další zprávy