Léto tradičně zvedlo čísla nezaměstnanosti, na úřadech práce přibylo devět tisíc lidí

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 8. 8. 2019 9:45
Nezaměstnanost v Česku v červenci stoupla na 2,7 procenta z červnových 2,6 procenta, jde o letošní druhý nárůst nezaměstnanosti. Kromě ledna totiž nezaměstnanost v dalších měsících klesala a v červnu stagnovala.
Podíl nezaměstnaných osob
Podíl nezaměstnaných osob | Foto: ÚP ČR

V červenci bylo bez práce zhruba o 9400 lidí více než v červnu, a to 205 120 lidí, což je ale nejnižší červencová hodnota od roku 1997. Přibylo i volných pracovních míst. Oznámil to ve čtvrtek Úřad práce ČR.

Okresy s nejvyšší nezaměstnaností:

Okres Podíl nezaměstnaných osob v procentech
Karviná 6,7
Ostrava-město 5,2
Most 4,9
Chomutov 4,8
Bruntál 4,6
Ústí nad Labem 4,6
Louny 4,4
Hodonín 4,1
Brno-město 4,1
Znojmo 4

"Podíl nezaměstnaných dosáhl svého minima v červnu, další pokles už neočekáváme. Ekonomika zpomaluje a pomalým tempem se bude uvolňovat i trh práce. Přesto podíl nezaměstnaných bude tento rok nejnižší v historii, když se v průměru bude pohybovat pod 3 procenta," říká Monika Junicke, ekonomka Komerční banky.

Podle ní bariéra nedostatku zaměstnanců bude přetrvávat především ve stavebnictví a ve službách, což se prý projeví i na růstu mezd. "Ty by letos měly přidat 6,5 procenta, v příštím roce už ale tak rychle neporostou, v průměru si připíší 5 procent," říká Junicke.

Okresy s nejnižší nezaměstnaností:

Okres Podíl nezaměstnaných osob v procentech
Praha-východ 1,2
Jindřichův Hradec 1,2
Rychnov nad Kněžnou 1,3
Pelhřimov 1,4
Praha-západ 1,5
Prachatice 1,6
Plzeň-jih 1,6
Písek 1,6
Cheb 1,6
Benešov 1,6

Nejnižší nezaměstnanost byla ke konci července stejně jako v červnu v Pardubickém kraji a Jihočeském kraji, činila shodně 1,9 procenta. Naopak nejvyšší nezaměstnanost byla nadále v Moravskoslezském kraji, kde proti červnu stoupla o desetinu procentního bodu na 4,3 procenta.

Volných pracovních míst v červenci evidoval úřad práce 346 563, což je o 4053 více než v červnu a o 36 567 více než před rokem. Nejvíce volných pozic chtějí obsadit zaměstnavatelé v Praze, ve Středočeském, v Plzeňském, Jihomoravském a Pardubickém kraji. Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 0,6 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (5,5), Sokolov (2,7) a Ústí nad Labem (2,4).

"Struktura volných pracovních míst se v červenci nijak významně nezměnila. I nadále převažuje poptávka po méně kvalifikovaných pracovnících, jako jsou montážní dělníci či pomocní pracovníci ve výrobě a ve stavebnictví. Vysoká poptávka zůstává ze strany firem i po řidičích nákladních vozidel, svářečích či skladnících," vysvětluje Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

"Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence ÚP ČR a také mírně snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených," uvedla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková. V menší míře se do evidence uchazečů o zaměstnání začali hlásit i čerství absolventi škol, příchod hlavní vlny ale čekáme v září, dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy