Není za co koupit uhlí. Ostravské huti Liberty hrozí, že se octne bez dodávek energií

ČTK ČTK
14. 12. 2023 13:41
Huti Liberty Ostrava hrozí, že jí její dodavatel Tameh Czech během několika dnů zastaví dodávky veškerých energií. Huť mu totiž dluží a neplatí, a tak Tameh nemá za co nakupovat uhlí, uvedl mluvčí společnosti Tameh Patrik Schober. Mluvčí Liberty Kateřina Zajíčková řekla, že firma během čtvrtka vydá prohlášení. Na situaci upozornil server iDnes.cz.
Liberty Ostrava.
Liberty Ostrava. | Foto: ČTK

"Liberty Ostrava půl roku neplatí Tamehu za dodávané energie a dluží Tamehu dvě miliardy korun, respektive 1,2 miliardy ve fakturách po splatnosti. Kvůli tomu Tamehu došly peníze a uhlí dojde tento týden. Tím pádem Tameh nemůže vyrábět energie," řekl pro iDnes.cz Schober. Kromě elektřiny jde i o různé plyny a páry.

"Nemáme prostě za co to uhlí koupit, protože Liberty neplatí, dluží, a když nemáme uhlí, tak nemáme z čeho vyrábět. Kotle se postupně začnou odstavovat," řekl Schober.

Mluvčí soudu Igor Krajdl i Zajíčková za Liberty tento měsíc potvrdili, že Krajský soud v Ostravě vyhlásil individuální moratorium, které huti před firmou Tameh zajišťuje ochranu. O tuto ochranu požádala sama Liberty. Nyní jí tak běží třicetidenní lhůta na předložení plánu restrukturalizace.

Zajíčková uvedla, že v souladu s moratoriem schváleným 29. listopadu, již Liberty navrhla řadu řešení včetně nabídky toho, že zatímco budou probíhat jednání, poskytne elektrárně potřebné uhlí na udržení provozu. "Abychom tento obchodní spor zasadili do kontextu, společnost Tameh využila nedávné energetické krize a během posledních 18 měsíců systematicky předražovala služby společnosti Liberty Ostrava. Přičemž toto jednání vedlo k tomu, že náklady na energie v Liberty Ostrava přepočtené na tunu oceli vzrostly od akvizice závodu v červenci 2019 o 340 procent," uvedla Zajíčková.

Průměrné přímé náklady huti na energii podle ní nyní činí 16 procent jejích variabilních nákladů na tunu oceli, přičemž v roce 2019 činily osm procent. "To v kombinaci s dalšími nárůsty vstupních nákladů a vysokou inflací znamená, že je téměř nemožné vyrábět ocel za cenu, která by nám umožnila efektivně konkurovat výrobcům ze zahraničí," uvedla mluvčí.

Tameh Czech je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. V roce 2019 se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh ale zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron. V době prodeje huti Liberty už existovala dlouhodobá dohoda o dodávce energií.

Odboráři před prodejem huti skupině Liberty upozorňovali na možný problém kvůli tomu, že energetika nebyla součástí transakce. Liberty a Tameh se přou o ceny a placení prakticky hned od prodeje huti skupině Liberty. Kvůli značnému zpoždění s platbami hrozil Tameh huti omezením dodávek energií už letos na jaře.

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. I s dceřinými společnostmi má firma 6000 zaměstnanců. Poslední dobou čelí poklesu poptávky a stále častěji se objevují zprávy o tom, že má problémy platit své závazky.

 

Právě se děje

Další zprávy