Německo a USA v návrhu dohody o Nord Streamu 2 varují Rusko, aby nepoužívalo energie jako zbraň proti svým sousedům

ČTK ČTK
20. 7. 2021 20:47
Německo a USA v návrhu dohody o Nord Streamu 2 varují Rusko, aby nepoužívalo energie jako zbraň proti svým sousedům

Německo a Spojené státy se blíží urovnání dlouhodobého sporu o plynovod Nord Stream 2, který přivede ruský plyn do Evropy a přitom obejde Ukrajinu. Podle zdrojů agentury Reuters a návrhu dohody, do kterého nahlédla agentura Bloomberg, obě země vyzvou Rusko, aby nepoužívalo energie jako zbraň proti svým sousedům. V opačném případě hrozí Moskvě sankce a dalšími odvetná opatření, stojí podle Bloombergu v návrhu dohody.

Podmořské potrubí bylo jedním z témat rozhovoru amerického prezidenta Joea Bidena a německé kancléřky Angely Merkelové při jejich schůzce minulý týden ve Washingtonu. Tam se jim ještě nepodařilo neshody ohledně projektu urovnat.

Podle návrhu dohody se Německo zavazuje k blíže neurčenému postupu, pokud by Rusko energie zneužívalo. To je podle Bloombergu ze strany Merkelové ústupek, protože dříve nezávislý postup proti Kremlu kvůli plynovodu, který povede z Ruska přímo do Německa, odmítala. Pokud by Rusko použilo energie jako zbraň nebo podniklo agresi proti Ukrajině, Německo samo zareaguje a zároveň bude naléhat na přijetí opatření na evropské úrovni. A to včetně sankcí, které by omezily ruský export energetických surovin, stojí v návrhu.

"Vypadá to dobře," řekl Reuters jeden zdroj, který chtěl zůstat anonymní, protože rozhovory ještě nejsou u konce. "Předpokládáme, že se dohodneme v příštích dnech," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy