Nemám hotovost, tvrdil Musk. Vzápětí věnoval milion dolarů na zalesnění světa

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
Aktualizováno 31. 10. 2019 16:40
Ředitel automobilky Tesla Elon Musk věnoval milion amerických dolarů (23 milionů Kč) do projektu Team Trees, který ve spolupráci s neziskovou organizací Nadace Den stromů hodlá ve světě vysadit miliony stromů a přispět tak k zlepšení životního prostředí. Musk ovšem před dvěma týdny u soudu prohlásil, že prakticky nemá žádnou hotovost.
Elon Musk.
Elon Musk. | Foto: Reuters

"Za Stromovouse," napsal Elon Musk ve středu na Twitteru. Znalcům Tolkienova Pána prstenů mohla narážka na nejznámějšího pastýře stromů připadat podivná, ředitel automobilky Tesla ovšem kratičkým vzkazem vysvětloval své nedávné investiční počínání.

Musk tím vysvětloval svůj příspěvek ve výši milionu dolarů, který věnoval projektu Team Trees. Peníze mají stačit na vysazení milionu stromů. Celá iniciativa, která rychle získává na popularitě na sociálních sítích, vznikla přitom teprve nedávno. Když jednadvacetiletý youtuber MrBeast, vlastním jménem Jimmy Donaldson, slavil 20 milionů odběratelů na Youtube, jeden z jeho fanoušků ho vyzval, aby na oplátku vysadil dvacet milionů stromů.

Donaldson, který se proslavil spoty, ve kterých jezdí po městě obrněným transportérem, rozdává peníze bezdomovcům a točí jejich reakce, či do velké mikrovlnné trouby dá menší troubu a do té toaster, aby pak vnější troubu zapnul a točil, jak shoří, výzvu přijal a snažil se přes Twitter vyzývat fanoušky a další youtubery, aby sázeli stromy.

Později založil iniciativu Team Trees. Tu je možné na internetových stránkách přímo podpořit. Plán je vybrat do konce letošního roku právě 20 milionů dolarů (460 milionů Kč) a vysadit tak zmíněných 20 milionů stromů. Sám Donaldson do projektu postupně investoval přes 200 tisíc dolarů. Peníze, které Team Trees vybere, jdou neziskové organizaci Nadace Den stromů, která zajišťuje, že stromy budou vysazeny správně a na důležitých místech.

Zelená vlna oslovila i Elona Muska

Na iniciativu zareagoval investor Elon Musk, zakladatel platební platformy Paypal, ředitel automobilky Tesla a společnosti pro lety do vesmíru Spacex. "Zní to dobře, kde a jaké stromy se vysazují?" zeptal se Musk, který je obecně na sociálních sítích hodně aktivní. Když miliardář dostal odkaz na web Team Trees, věnoval prakticky obratem milion dolarů.

Na Twitteru vedle vzkazu "Za Stromovouse" ještě tuto postavu z Pána prstenů citoval: "Vždycky rád chodím na jih. Připadá mi to jako z kopce". Dokonce si změnil jméno z Elon na Treelon podle anglického slovíčka tree - strom.

V současnosti je Muskův příspěvek druhý nejvyšší jednorázový dar Team Trees. První místo s částkou 1 000 001 dolarů obsadil kanadský podnikatel Tobias Lütke. Jeho vzkaz "Za Loraxe" je zase odkaz na postavičku Lorax ze stejnojmenné dětské knížky od amerického autora Dr. Seusse.

Třetí místo obsadila společnost Elf Development A / S s příspěvkem ve výši čtvrt milionu dolarů. Čtvrté místo s 200 000 stromy patří ředitelce portálu YouTube Susan Wojcicki, páté a šesté místo drží ředitel Twitteru Jack Dorsey.

Musk oficiálně nemá na utrácení peníze

Co by se mohlo zdát jako hezký příběh o snaze několika extravagantních boháčů pomoci se zalesněním několika oblastí ve světě možná Muskovi způsobí řadu nepříjemností.

Musk, který disponuje značným bohatstvím a jeho automobilka před pár dny vystřídala firmu General Motors na postu největší americké automobilky z hlediska tržní hodnoty, čelí problémům ze strany vládních úřadů.

Muskova kauza se táhne až k záplavám na severu Thajska během loňského léta. Ředitel Tesly tehdy nabídl, že pro záchranu několika dětí uvězněných v tamní jeskyni, zkonstruuje speciální ponorku, která je zachrání. Jeho pomoc záchranáři odmítli a všech dvanáct fotbalistů a jejich trenéra nakonec dostali do bezpečí.

Jeden ze záchranářů, potápěč Vernon Unsworth, dokonce napsal Muskovi, ať "si svou ponorku strčí někam". Mnoho lidí tehdy totiž pochybovalo o vhodnosti ponorky k záchraně lidí ze zatopené jeskyně a ozývaly se hlasy, že se na události snaží Musk pouze přiživit.

Na Unsworthův vzkaz ovšem reagoval Musk sérií tweetů, kde potápeče mimo jiné označuje za pedofila. Tato urážka skončila až u soudu, kde Musk podle amerického deníku L.A. Times mimo jiné prohlásil, že nemá žádnou hotovost a všechno jeho bohatství je pouze v akciích firem. Článek přitom vyšel 16. října. Dva týdny před Muskovým štědrým darem na zalesnění světa.

 

Právě se děje

Další zprávy