Nejlevnější smartphone v Indii má stát v přepočtu pouhých 89 korun

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 2. 2016 23:31
Telefon Freedom251 od mladé indické firmy Ringing Bells má čtyřpalcový displej, dva fotoaparáty a operační systém Android od Googlu. Na trh mu pomohly iniciativy indické vlády, jako je Make in India či Digital India. Velikost státních příspěvků ale není známa, informovala dnes agentura DPA.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Dillí - Zhruba 89 korun bude v přepočtu stát údajně nejlevnější chytrý telefon v Indii. Model od mladé indické firmy Ringing Bells má čtyřpalcový displej, dva fotoaparáty a operační systém Android od Googlu. Na trh mu pomohly iniciativy indické vlády, jako je Make in India (Vyrábět v Indii) či Digital India (Digitální Indie). Velikost státních příspěvků ale není známa, informovala dnes agentura DPA.

Telefon má značku Freedom251 a jeho název je odvozen od ceny 251 rupií (89 korun).

Trh s chytrými telefony zažívá v třetí největší ekonomice Asie v poslední době prudký růst. Podle společnosti pro výzkum trhu Counterpoint Research předstihla Indie nedávno Spojené státy a je druhým největším světovým trhem se smartphony po Číně.

V uplynulém roce se v zemi prodalo více než 100 milionů přístrojů. Trh ale není ani zdaleka nasycen. Obdobné zařízení vlastní stále jen asi 220 milionů z přibližně 1,3 miliardy obyvatel subkontinentu.

Jednodušší mobilní telefony se přitom prodávají více než smartphony. Mnoho Indů totiž velmi hledí na cenu a rovněž u chytrých telefonů sahá raději po levnějších modelech, nejlépe od domácích výrobců. Těmi nejlevnějšími výrobky se ale na druhou stranu v Indii často i pohrdá, jak je patrné třeba na skomírajícím prodeji malých aut Tata Nano.

 

Právě se děje

Další zprávy