Ministr Síkela jednal s profesními svazy o kompenzacích pro podnikatele. Pokračovat budou příští týden

ČTK ČTK
3. 2. 2022 18:59
Ministr Síkela jednal s profesními svazy o kompenzacích pro podnikatele. Pokračovat budou příští týden

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) dnes odpoledne jednal s profesními svazy o kompenzacích pro podnikatele zasažené v souvislosti s pandemií koronaviru. Zástupci resortu se sejdou se svazy a asociacemi znovu nad konkrétními návrhy.

Za profesní svazy se schůzky účastnili mimo jiné prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý s dalšími kolegy, za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků předseda představenstva Josef Jaroš, gastronomické odvětví zastupoval Luboš Kastner a on-line byl přítomen prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

V prvních reakcích na vládní plán podpory představitelé zmíněných organizací upozornili, že takto nastavená pomoc zdaleka neuspokojí všechny zasažené podnikatele. Například tržby v gastronomii podle Kastnera v listopadu a prosinci loňského roku proti stejnému období roku 2019 klesly z přibližně 30 miliard asi na 15 miliard korun. Kastner odhadl, že o pomoc by mohlo žádat 40 procent podnikatelů poznamenaných pandemií a souvisejícími restrikcemi.

Vláda ve středu představila program náhrad. Určené by měly být pro podnikatele, kteří ve druhém pololetí loňského roku zaznamenali ztrátu alespoň o 50 procent proti stejnému období roku 2019. Maximální výše pomoci bude činit 500 tisíc až 1,5 milionu korun. Ze státního rozpočtu vláda plánuje na kompenzace vyčlenit 2,5 až tři miliardy korun. Konečné znění by měla schválit příští týden.

 

Právě se děje

Další zprávy