MF prodalo v první letošní aukci státní dluhopisy za 26,7 miliardy korun. Zájemci jich chtěli víc

ČTK ČTK
12. 1. 2023 13:21
MF prodalo v první letošní aukci státní dluhopisy za 26,7 miliardy korun. Zájemci jich chtěli víc

Ministerstvo financí (MF)dnes v první letošní aukci prodalo státní dluhopisy za 26,7 miliardy korun. Zájem investorů převýšil nabídku, byli ochotni nakoupit dluhopisy za 36,8 miliardy korun. Vyplývá to z údajů České národní banky, která aukci zajišťovala. Ministerstvo letos hodlá nabídnout na trh krátkodobé a střednědobé dluhopisy za 400 až 500 miliard korun.

Největší zájem měli investoři po dluhopisech se splatností v roce 2028, byli připraveni nakoupit je za 19,8 miliardy korun. Ministerstvo je do aukce nabídlo za 14,4 miliardy, průměrný roční výnos u nich činí 4,47 procenta.

Státní dluhopisy společně se státními pokladničními poukázkami slouží k financování rozpočtových deficitů a státního dluhu. Podle Strategie financování a řízení státního dluhu bude letos stát potřebovat na toto financování 649 miliard korun. Většinu této částky, 400 až 500 miliard korun, plánuje získat prodejem střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů. Mezi emitovanými dluhopisy by měly převažovat ty se splatností do deseti let.

 

Právě se děje

Další zprávy