Málo kouření škodí ziskům. Philip Morris vydělal méně

Ekonomika Ekonomika
20. 8. 2013 9:34
Tuzemský výrobce cigaret oznámil pokles zisku o čtvrtinu, tržní podíl je pod polovinou
Kouření škodí zdraví.
Kouření škodí zdraví. | Foto: Reuters

Kutná Hora - Tuzemský výrobce a prodejce cigaret Philip Morris (PM ČR) vydělal v prvním pololetí o čtvrtinu méně než před rokem. Firma oznámila čistý pololetní zisk ve výši 851 milionů korun při zhruba šestimiliardových konsolidovaných tržbách.

Nejvíc poklesl domácí odbyt - v České republice o 8,9 procenta a na Slovensku o 1,6 procenta. V Česku se v první polovině roku prodalo zhruba 9,5 miliardy kusů cigaret, to je méně o 3,8 procenta než ve stejném období před rokem. 

Hůře dopadl také vývoz, česká pobočka exportovala meziročně o 0,6 procenta výrobků méně.

Tržby z vývozu se za první pololetí roku meziročně snížily o 2,8 procenta na 2,6 miliardy korun. Podle firmy za to může zejména nižší prodej cigaret jiným zahraničním společnostem ze skupiny Philip Morris International.

Tržní podíl cigaret z továren PM ČR poprvé klesl pod polovinu, činí nyní 49,7 procenta. Jak uvádí generální ředitel české pobočky firmy András Tövisi, podíl klesal hlavně u místních značek, jako je Petra nebo Sparta, a cigaret Red & White.

"To bylo částečně kompenzováno vyšším podílem značky L&M, stejně jako vyšším podílem značek Philip Morris a Chesterfield," říká. Obě uvedené značky se na tuzemském trhu objevily během loňského roku v novém balení.

Pokles tržeb společnost vysvětlila především nižšími prodeji v Česku a na Slovensku. Jako další důvod zmiňuje Philip Morris ve své pololetní zprávě také rostoucí nelegální obchod s tabákovými výrobky. Čísla ale zachraňuje vývoj cen - tedy zdražování cigaret.

Jak dopadne druhá polovina roku, záleží podle zástupců firmy především na vývoji domácího ekonomického prostředí nebo na tom, do jaké míry budou spotřebitelé přecházet na levnější cigarety.

 

Právě se děje

Další zprávy