Lidé se shodují na potřebě změn penze, pro vyšší věk odchodu do penze ale nejsou

ČTK ČTK
11. 6. 2023 13:14
Lidé se shodují na potřebě změn penze, pro vyšší věk odchodu do penze ale nejsou

Přes 70 procent Čechů se shoduje na tom, že je třeba v brzké době udělat výrazný zásah do důchodového systému tak, aby byl udržitelný i do budoucna. Na konkrétních návrzích změn je mezi lidmi ale menší shoda.

Největší podporu, od tří pětin občanů, má navýšení plateb pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a lidi pracující na dohodu. Naopak nejméně lidí, 30 procent, souhlasí s tím, aby byl věk pro odchod do penze navázaný na očekávanou dobu dožití. Vyplynulo to z průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi.

Polovina lidí podle průzkumu je pro zpřísnění podmínek pro předčasný důchod. Naopak 57 procent nesouhlasí s tím, aby byly nové důchody nižší a lidé by si na ně měli více šetřit. Kladně se k tomuto záměru kloní 41 procent lidí. Ještě více nesouhlasících má podle Kantaru návrh, aby věk odchodu do důchodu byl závislý na očekávané době dožití, což chystá ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Proti tomuto záměru se v průzkumu vyslovilo 68 procent lidí.

Vládní návrh změny v penzích zahrnuje pomalejší řádné valorizace důchodů a zpřísnění podmínek pro předčasnou penzi. Obsahuje také nahrazení nynějších pravidel mimořádných valorizací penzí v podstatě dočasným přídavkem. Zpomalení valorizace a přísnější podmínky mají podle ministerstva práce a sociálních věcí přispět ke zmírnění propadu důchodového systému a snížení zadlužování.

Kantar provedl průzkum v době od 15. května do 2. června a zúčastnilo se ho 1200 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy