Křetínský je nově nejbohatší Čech, Babiš si mezi miliardáři pohoršil nejvíce ze všech

ČTK ČTK
1. 9. 2024 17:51
Nejbohatším Čechem v letošním žebříčku časopisu Euro je Daniel Křetínský, jehož majetek za poslední rok vzrostl z 217 na 390 miliard korun. Z čela pořadí tak sesadil Renátu Kellnerovou s rodinou, jejichž majetek se meziročně zvýšil o 65 miliard na 350 miliard korun. Na třetí místo se posunul Patrik Tkáč s odhadovanou výší majetku 260 miliard korun.
Nejbohatší Čech Daniel Křetínský.
Nejbohatší Čech Daniel Křetínský. | Foto: Reuters

Křetínského aktiva koncentruje EP Corporate Group, ve které drží zhruba 90 procent. Spadá pod ni především Energetický a průmyslový holding (EPH), jenž zahrnuje přes 70 společností po celé Evropě.

Na růstu EPH bohatne podle Eura také spoluzakladatel investiční skupiny J&T Tkáč, jehož majetek se meziročně rozšířil o 95 miliard korun. Kellnerová, kterou dosud i jiné žebříčky nejbohatších Čechů kladly na první místo, zdědila s rodinou po zesnulém manželovi Petru Kellnerovi investiční skupinu PPF. 

Na čtvrté příčce figuruje zakladatel investiční skupiny KKCG Karel Komárek s majetkem 170 miliard korun. Proti loňsku se jeho hodnota nezměnila. Majiteli energetické skupiny Sev.en Pavlu Tykačovi na pátém místě jmění vzrostlo o 37 miliard na 145 miliard korun. Šestému Radovanu Vítkovi s realitní skupinou CPI se naopak snížilo o 22 miliard na 132 miliard korun.

Babišův propad o 50 miliard korun

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš si na sedmém místě v hodnotě majetku pohoršil nejvíce ze všech, klesl mu z 135 miliard na 85 miliard. Podle Eura za to může vývoj v odvětvích, ve kterých působí holding Agrofert z Babišových svěřenských fondů, což jsou chemický průmysl, potravinářství a zemědělství.

Osmému Michalovi Strnadovi se zbrojařskou a strojírenskou skupinou Czechoslovak Group se majetek zvýšil o 20,5 miliardy na 56 miliard korun. Vzrostl i vlastníkovi ocelářské skupiny Moravia Steel Tomášovi Chrenkovi s rodinou na devátém místě na 55 miliard korun a desátému Jozefu Tkáčovi s J&T Finance Group na 53 miliard.

Žebříček padesáti nejbohatších Čechů a Slováků sestavuje a vydává týdeník Euro od roku 2014. Podobná pořadí publikují také časopis Forbes, deník E15 a Češi s největším majetkem figurují také v žebříčku, jejž zveřejňuje americká agentura Bloomberg.

 

Právě se děje

Další zprávy