Křetínský a Kellner, experti na obchody last minute

Ekonomika Ekonomika
9. 12. 2013 18:40
Žebříček největších tuzemských transakcí roku se bude měnit díky změnám v EPH.
Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Stejně jako loni i tentokrát nachystali Daniel Křetínský a Petr Kellner zápis do žebříčku největších obchodů roku až na poslední chvíli.

Loni Energetický a průmyslový holding kupoval v prosinci Slovenský plynárenský priemysl, což byla vůbec největší transakce roku 2012 (pokud se nepočítá obří pivní fúze, jejíž součástí byl i Staropramen), tentokrát oba miliardáři svou společnou akcí skončili na čtvrtém místě pomyslného letošního pořadí.

Obchod stále ještě nebyl podepsán a ani jedna ze stran, jak říká, „spekulace nekomentuje". Jejich dohody ale počítají s tím, že PPF Petra Kellnera prodá svůj podíl 44,44 procenta v Energetickém a průmyslovém holdingu (EPH). Od zbylých akcionářů Daniela Křetínského, Patrika Tkáče a J&T za něj dostane zhruba 1,1 miliardy eur (asi 30 miliard korun).

Křetínský až dosud držel v EPH 18,52 procenta, J&T pak 37,04 %.

Letos se odehrály jen tři finančně zajímavější akce. Kellner koupil od Španělů Telefóniku (resp. jejich podíl), RWE prodala české plynovody, tedy firmu Net4Gas, a opět Petr Kellner prodal italským partnerům Českou pojišťovnu a další pojišťovací byznys kolem Generali.

Za těmito obchody na čtvrtém místě už je přeskupení sil a změna vlastnické struktury v EPH.

Duchovní otcové Energetického a průmyslového holdingu Petr Kellner a Daniel Křetínský tak pokračují v tříbení a dělení zájmů mezi skupinami PPF a EPH, píše v pondělním vydání deník Insider.

Kellner se patrně nyní bude soustředit na tuzemském trhu na telekomunikace, zatímco EPH pod taktovkou Daniela Křetínského pokračuje v systematickém rozšiřování působnosti v energetice, plynárenství a odpadovém hospodářství. Holding se stále víc podobá západoevropské integrované nabídce „veřejných služeb" (utilities).

EPH učinil letos několik významných obchodů, ale ne všechno vyšlo - například koupě elektrárny Chvaletice nebo už zmiňovaného provozovatele českých plynovodů Net4Gas, kterého chtěl Křetínský také začlenit do svého portfolia.

 

Právě se děje

Další zprávy