Křetínského přeplatil španělský Asterion, koupí německou energetický gigant Steag

ČTK ČTK
25. 8. 2023 19:54
Křetínského přeplatil španělský Asterion, koupí německou energetický gigant Steag

Španělská investiční společnost Asterion Industrial Partners, která se zaměřuje na infrastrukturu, se dohodla na koupi německé energetické společnosti Steag. Zvítězila tak nad nabídkou českého podnikatele Daniela Křetínského. Jeho Energetický a průmyslový holding (EPH) a Asterion byly posledními dvěma zájemci. Informovala o tom s odvolání na obeznámené zdroje agentura Reuters. Nabídka Asterionu podle nich podnik oceňuje na přibližně 2,5 miliardy eur (60,3 miliardy Kč) včetně dluhu. Zúčastněné společnosti se odmítly k věci vyjádřit.

V pátek odpoledne se podle zdrojů Reuters sešla dozorčí rada společnosti Steag a její místní vlastníci, aby hlasovali o konečném rozhodnutí o budoucím vlastnictví firmy. Šest uhelných elektráren Steagu se nachází v průmyslové spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, která má vysokou spotřebu energie. Energetický podnik patří osmi německým obcím, napsala dříve agentura Bloomberg.

Oba zájemci o Steag předložili plány na vyřazení uhelných elektráren z provozu, uvedly zdroje. Podle médií se holding EPH v nabídce spojil s německou nadací RAG, která pomáhá Německu transformovat uhelné regiony na oblasti pro obnovitelné zdroje energie. Dříve o Steag projevily zájem investiční společnosti KKR a EQT. Ty ale později ze soutěže odstoupily, uvedly také zdroje Bloombergu.

 

Právě se děje

Další zprávy