Kontrolní hlášení odevzdala zatím jen pětina plátců DPH, termín je v pondělí

Martin Ťopek ČTK Martin Ťopek, ČTK
Aktualizováno 21. 4. 2016 16:00
Termín pro odevzdání kontrolního hlášení je v pondělí 25. dubna a poprvé se týká i čtvrtletních plátců daně. Celkově se tak hlášení může týkat zhruba 500 000 poplatníků, někteří z nich ale nemusí hlášení podat například proto, že nevykázali ekonomickou činnost.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Finanční správa evidovala do středy zhruba pětinu odevzdaných kontrolních hlášení k dani z přidané hodnoty (DPH). Termín pro odevzdání je v pondělí 25. dubna a poprvé se týká i čtvrtletních plátců daně. Celkově se tak hlášení může týkat zhruba 500 000 poplatníků.

Podle Generálního finančního ředitelství je sice registrovaný počet čtvrtletních plátců přesně 500 554 osob, ne všichni však musejí hlášení posílat. "Některým nevznikla povinnost kontrolní hlášení podat, zjednodušeně vyjádřeno proto, že nerealizovali ekonomickou činnost," uvedla Linda Paterová, vedoucí oddělení tiskového a zahraničního protokolu Generálního finančního ředitelství.

To však pravděpodobně nebude mít takový vliv na konečné číslo. Například v případě právnických osob, které podávaly první hlášení v únoru, bylo z 290 tisíc firem "osvobozeno" patnáct tisíc z nich, to je něco přes pět procent.

Kontrolní hlášení k DPH účinné od letoška jsou jedním z nástrojů, které mají zabránit daňovým únikům. Firmy musí podávat kontrolní hlášení každý měsíc. Pro fyzické osoby, které jsou plátci DPH, je lhůta pro kontrolní hlášení závislá na lhůtě přiznání u DPH. Fyzické osoby mohou přiznání podávat měsíčně nebo čtvrtletně.

Momentálně se zdá, že pro drobné živnostníky je kontrolní hlášení poněkud tvrdším oříškem, než pro firmy, které pro podobné účely disponují vlastním účetním aparátem, i když i tato skupina podnikatelů nechávala odeslání na poslední den.

Živnostníci však obvykle využívají externích služeb daňových poradců, nebo si vedou účetnictví sami. "To se samozřejmě projeví na větší chybovosti i na počtu neodeslaných hlášení," uvedla Blanka Štarmanová, daňová poradkyně z společnosti Tax Vision.

Dodala, že ani účetní nemají z nové povinnosti radost, byť to pro ně znamená nárůst tržeb. "Jenomže správce daně se kdykoliv může ozvat s podezřením na chybu a vy máte pět dnů na podání vysvětlení. ten stres vyšší tržby rozhodně nevykompenzují," dodala Štarmanová.

 

Právě se děje

Další zprávy