Kolem dálnic zůstává 900 nelegálních billboardů. Vlastníci na nás volají policii, vysvětluje Ťok

ČTK ČTK
10. 4. 2018 14:42
Za více než půl roku od zákazu stát odstranil zatím zhruba padesát billboardů.
Zákaz ignorují majitelé billboardů, ale už přes půl roku i stát. (ilustrační foto)
Zákaz ignorují majitelé billboardů, ale už přes půl roku i stát. (ilustrační foto) | Foto: ČTK

Praha - Po více než sedmi měsících od platnosti zákazu billboardů v ochranném pásmu zůstává v okolí dálnic více než 900 nelegálních reklamních poutačů. Uvedlo to ministerstvo dopravy.

K letošnímu dubnu bylo zatím odstraněno 446 billboardů, přičemž zhruba čtyři stovky odstranili sami majitelé. Zbytek odstranili pracovníci středisek správy a údržby dálnic. Nejvíce zařízení bylo odstraněno z okolí dálnice D1.

Podle ministerstva je klíčovým důvodem, proč většina nelegálně umístěných billboardů stále stojí, neochota majitelů. Ministerstvo rozesílá výzvy k odstranění billboardů.

Někteří majitelé však podle úřadu odstraňování cíleně zdržují, například účelovou změnou vlastníka nebo sídla společností provozující dané reklamní zařízení. Při demontáži zařízení pak na pracovníky údržby dálnic volají policii s poukazem na to, že je ničen jejich majetek.

"Podle zákona nemůže jen tak někdo přijít a sám od sebe reklamní zařízení jednoduše odříznout. Ke každému musí být doložena řada dokladů, aby odstranění reklamního poutače nešlo právně zpochybnit a začít napadat jako poškození cizí věci," uvedl ministr dopravy v demisi Dan Ťok (ANO).

Provozovatelé billboardů zpočátku odmítali billboardy v ochranném pásmu odstraňovat. Společnost Czech Outdoor na nich na podzim loňského roku například nahradila reklamní sdělení českou vlajkou. Podle firmy v takovém případě nebyly billboardy reklamním poutačem.

Takový výklad ale ministerstvo dopravy odmítlo s tím, že tato zařízení byla povolena právě jako nosiče reklamního obsahu. Na konci loňského roku se ministerstvo dohodlo se Svazem provozovatelů venkovní reklamy na harmonogramu, podle kterého budou majitelé odstraňovat každý pracovní den pět zařízení.

Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy vyžaduje novela zákona o pozemních komunikacích platná od loňského září. Majitelům reklamních ploch nařizuje jejich odstranění, pokud jsou blíže než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy. Silničáři napočítali ve vymezených úsecích celkem 3000 nelegálních poutačů, z toho zhruba polovinu v blízkosti dálnic.

 

Právě se děje

Další zprávy