Itálie prodá akcie ve firmách i majetek za 21 miliard, chce udržet pod kontrolou státní dluh

ČTK ČTK
30. 9. 2023 14:47
Itálie prodá akcie ve firmách i majetek za 21 miliard, chce udržet pod kontrolou státní dluh

Itálie prodá majetek zhruba za 21 miliard eur (asi 514 miliard Kč), což odpovídá nejméně jednomu procentu hrubého domácího produktu (HDP) země. Řím se tak snaží udržet pod kontrolou státní dluh. Podle agentury Reuters to vyplývá z dokumentu italského ministerstva financí. Prodej aktiv je naplánován na léta 2024 až 2026.

Plán je součástí snahy premiérky Giorgii Meloniové udržet na uzdě dluh, který je druhý největší v eurozóně v poměru k HDP. Díky plánovanému prodeji majetku by se měl podíl dluhu na HDP do roku 2026 snížit z letošních 140,2 na 139,6 procenta. Bez plánů na prodej by dluhová zátěž pravděpodobně vzrostla, uvedlo ministerstvo.

Ministr hospodářství Giancarlo Giorgetti v dokumentu uvedl, že prodej podílů se bude týkat společností, na které se vztahují privatizační závazky už dohodnuté s Evropskou komisí. Například se tak očekává, že znovu půjde do privatizace banka Monte dei Paschi di Siena, kterou v roce 2017 zachránili částkou 5,4 miliardy eur daňoví poplatníci.

Itálie rovněž prodá akcie společností, v nichž podíl ministerstva financí "přesahuje míru nezbytnou k zachování přiměřené soudržnosti a jednoty strategického směřování", dodal Giorgetti. Žádné další podrobnosti k tomu neuvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy