Internetová firma Seznam má výpadek některých služeb po odstávce datového centra

ČTK ČTK
25. 6. 2024 15:08
Internetová firma Seznam má výpadek některých služeb po odstávce datového centra

Největší české internetové firmě Seznam.cz od úterního dopoledne nefungují některé služby. Důvodem jsou problémy při pravidelné odstávce datového centra. Seznam to uvedl na síti X. Nefungují například Mapy.cz a problémy má i domovská stránka.

Seznam na síti X uvedl, že jeho technici usilovně pracují na návratu do normálu. "Pro upřesnění situace, výpadek služeb je důsledkem komplikací, které nečekaně vznikly při pravidelné odstávce datového centra. Ta obvykle bez problémů probíhá v plném provozu a uživatelé ji nezaregistrují," uvedla firma.

Seznam má celkem tři vlastní datová centra a jedno si pronajímá od O2. Poslední otevřel letos v Horních Počernicích, kde přistavěl budovu ke stávajícímu centru Kokura. Loni otevřel nové centrum Nagoja u Benátek nad Jizerou. Od O2 si pronajímá centrum Osaka.

Seznam.cz vlastní Ivo Lukačovič, který jej založil v květnu 1996. Firma provozuje stejnojmenný vyhledávač Seznam.cz, zpravodajský server Seznam Zprávy, Televizi Seznam, službu Mapy.cz nebo Sbazar, Sreality a Sauto. Nabízí mimo jiné také srovnávač Zboží.cz, Počasí.cz, Prohlížeč nebo video portál Stream.cz. Služby Seznamu využívají miliony lidí. Loni firma zvýšila zisk před zdaněním o šest procent na 1,36 miliardy korun. Tržby stouply o 0,2 procenta na 5,94 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy