Innogy od ledna zdraží některým lidem elektřinu na cenový strop, v průměru o 500 korun

ČTK ČTK
29. 11. 2022 14:20
Innogy od ledna zdraží některým lidem elektřinu na cenový strop, v průměru o 500 korun

Společnost innogy od ledna zvýší necelé desetině svých zákazníků ceny elektřiny. Tato část klientů tak bude od přelomu roku platit vládou zastropované ceny elektřiny, běžná domácnost si proti současnosti připlatí asi 500 korun měsíčně. Zákazníků s fixovanou cenou, kterých je většina, se zvýšení nedotkne. Ceny plynu společnost nemění. V úterý to uvedl mluvčí innogy Martin Chalupský. Firma je s asi 600 tisíci odběrateli čtvrtým největším dodavatelem elektřiny v Česku. Ceny energií zdražují od příštího roku i ostatní dodavatelé.

"Od začátku ledna dojde k úpravě základního ceníku elektřina Standard pro zákazníky se smlouvou na dobu neurčitou, tedy pro zákazníky, kteří nemají zafixovanou cenu. Ceny silové elektřiny ve všech sazbách u Standardu už překročily cenový strop, od 1. ledna proto zákazníkům cenu elektřiny zastropujeme," řekl Chalupský.

Běžná domácnost by si podle něj měla připlatit asi 500 korun měsíčně. Zdůraznil, že zdražení se v praxi bude týkat asi necelých deseti procent klientů. "Drtivá většina zákazníků innogy s odběrem elektřiny je stále pod cenovým stropem a má zafixované nižší ceny z minulosti," dodal.

Společnost innogy už své klienty o změnách cen průběžně informuje, v příštích týdnech jim pak rozešle nový plán záloh a ceník platný pro jejich odběrné místo včetně cenového porovnání původních a nových zastropovaných cen.

 

Právě se děje

Další zprávy