HSBC ruší skoro 50 tisíc míst, omezí investiční bankovnictví

ČTK ČTK
9. 6. 2015 9:56
Největší evropská banka dnes uvedla, že chystaná opatření jí mají pomoci zlepšit neuspokojivé hospodářské výsledky.
HSBC
HSBC | Foto: HSBC

Londýn/Hongkong - Globální bankovní skupina HSBC hodlá po celém světě zrušit skoro 50 tisíc pracovních míst, což je téměř 20 procent její celkové pracovní síly. Zároveň omezí aktivity v investičním bankovnictví. Největší evropská banka dnes uvedla, že chystaná opatření jí mají pomoci zlepšit neuspokojivé hospodářské výsledky.

Do celkového počtu chystaného propouštění je zahrnuto asi 25 tisíc lidí, kterých by se mohl dotknout prodej divizí v Turecku a Brazílii, kde se banka hodlá zaměřovat na firemní klientelu. Dalších až 25 tisíc míst by mohlo zaniknout v souvislosti s uzavíráním poboček a konsolidací činností v oblasti IT a administrativní podpory.

HSBC hodlá změny provést do roku 2017 a pak chce začít najímat pracovníky v divizích, kde očekává růst. V rámci nové strategie se zaměří na růst v Asii, kde chce zvýšit investice a posílit přítomnost v deltě Perlové řeky na jihovýchodě Číny.

Banka dnes také podle agentury Reuters uvedla, že sníží objem rizikových aktiv o zhruba 290 miliard dolarů (sedm bilionů korun). Rovněž potvrdila, že uvažuje o přesunu svého ústředí z Londýna do Asie. Analýzu takového kroku dokončí do konce roku.

 

Právě se děje

Další zprávy