Česká ekonomika loni rostla nejrychleji za posledních osm let, potvrdili statistici

Ekonomika Roman Šitner, Ekonomika
Aktualizováno 4. 3. 2016 9:54
Hrubý domácí produkt v roce 2015 meziročně přidal 4,3 procenta, potvrdil Český statistický úřad ve zpřesněném odhadu. Pomohly k tomu rostoucí spotřeba domácností a vyšší investiční aktivita. Letos dojde ke zpomalení, HDP zřejmě nedosáhne ani na tři procenta.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Česká ekonomika loni rostla nejrychleji za posledních osm let. Hrubý domácí produkt (HDP) v roce 2015 meziročně přidal 4,3 procenta, potvrdil Český statistický úřad ve zpřesněném odhadu.

Meziroční růst HDP za čtvrté čtvrtletí roku 2015 ale nový odhad zvýšil z 3,9 na rovná čtyři procenta. Zlepšil se i odhad mezičtvrtletního vývoje. V únoru úřad uváděl, že ekonomika na konci roku mezičtvrtletně o 0,1 procenta klesla, podle zpřesněných údajů se však HDP nezměnil.

"Po zveřejněných datech máme potvrzeno, že se loni česká ekonomika nacházela v nejlepší kondici za osm let," potvrdil Pavel Sobíšek, analytik UniCredit Bank. Rychlý růst kontrastuje s výkonem zbytku Evropy. Růst o 4,3 procenta je trojnásobkem toho, jak rostou země eurozóny.

Statistici potvrdili, že nově už ekonomika nestojí jen na rostoucím vývozu. Domácnosti stále více utrácí a pomáhají celkovému oživení. Jen v posledních měsících roku utráceli o tři procenta více než o rok dříve.

Důvod, proč ekonomika na konci roku přišla o svou dynamiku, je ukrytý v prudkém poklesu státních investic. Ty během léta vyhnala snaha dočerpat dotace z Evropské unie z aktuálního balíku a s blížící se zimou se stavělo méně.

Opět platí, že by Česko nepatřilo mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky Evropy, kdyby neměla automobilový průmysl. "Podle očekávání ekonomice pomáhal nahoru především zpracovatelský průmysl – konkrétně výroba automobilů, plastů a potravin. K růstu přispěly i služby a stavebnictví," říká analytik ČSOB Petr Dufek.

V loňském roce také vzrostla produktivita práce. Čechům stačilo odpracovat o 1,8 procenta více hodin, aby ekonomika vzrostla o 4,3 procenta.

"Pro letošní rok už počítáme s výraznějším zpomalením růstu, který podle našeho názoru nedosáhne ani tří procent. Postupně nejspíše dojde ke zpomalení růstu průmyslu i stavebnictví, s tím jak se vyčerpají silné leč dočasné růstové stimuly," předpokládá ale Dufek.

Klesání cen není nepřítel, se kterým bychom měli bojovat, problém je naopak boj Evropské centrální banky s ním, říká analytik František Bostl. | Video: Filip Horký
 

Právě se děje

Další zprávy