Nejbohatší regiony EU: Praha si udržela deváté místo, ukazuje nový žebříček

ČTK ČTK
26. 2. 2016 14:12
Nejbohatším evropským regionem podle Eurostatu je vnitřní Londýn, následovaný Lucemburskem a Bruselem. Před Prahou se jako šestý umístil Bratislavský kraj, například Vídeň či Stockholm jsou ale v tabulce až za českou metropolí.
Praha. Ilustrační snímek.
Praha. Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Brusel - Praha si také v roce 2014 udržela své postavení devátého nejbohatšího regionu v Evropské unii. Plyne to z údajů, které dnes nabídl statistický úřad Eurostat. Nejbohatším je nadále vnitřní Londýn, následovaný Lucemburskem a Bruselem. Před Prahou se jako šestý umístil i Bratislavský kraj, například Vídeň či Stockholm jsou ale v tabulce až za českou metropolí.

Hrubý domácí produkt (HDP) na obyvatele Prahy dosahoval v roce 2014 podle statistiky 173 procent průměru EU, přesně stejně jako v roce 2013. Praha už ovšem zažila i lepší umístění: v roce 2010 byla osmým, v roce 2009 sedmým, a v roce 2008 dokonce šestým nejbohatším regionem EU.

Vnitřní Londýn je v tabulkách Eurostatu uveden dokonce dvakrát, jeho západní a východní část jsou brány odděleně. Západní vnitřní Londýn s HDP na hlavu na úrovni 539 procent unijního průměru byl na prvním místě, "chudší" východní vnitřní Londýn se s 204 procenty dostal na páté místo. Lucembursko, jež má kolem půl milionu obyvatel, dosáhlo hodnoty 266 procent průměru EU, Brusel 207 procent a Hamburk 206 procent.

Ve statistice je 21 regionů, kde HDP na hlavu nejméně o polovinu přesahuje celounijní průměr. Naopak nejchudšími regiony byly v roce 2014 severozápad Bulharska, dosahující jen 30 procent, francouzský zámořský departement Mayotte s 31 procenty a další bulharské či rumunské oblasti. Z celkem 21 regionů pod polovinou unijního průměru bylo po pěti v Bulharsku, Rumunsku a Polsku, čtyři v Maďarsku a po jednom ve Francii a Řecku.

Eurostat připomněl, že pozici regionů v tabulce mohou do značné míry ovlivňovat lidé, kteří do nich dojíždějí za prací a zvyšují tak jejich hospodářskou výkonnost na úroveň, které by jen s "místními" nikdy nedosáhly.

Eurostat při hodnocení používá způsob dělení NUTS-2, které v českém případě stát rozděluje na celkem osm regionů. Kromě Prahy žádný z nich nedosahuje na celounijní průměr.

Nejlépe jsou na tom region Jihovýchod se 79 procenty, Střední Čechy se 77 procenty a Jihozápad se 76 procenty. Tři regiony - Střední Morava, Moravskoslezsko a Severovýchod dosáhly na 70 procent a region Severozápad je se 63 procenty průměru EU v ČR nejchudší.

 

Právě se děje

Další zprávy