Sto tisíc lidí dře pro podvodné agentury. Okrádají pracovníky i stát, tvrdí asociace

ČTK ČTK
22. 10. 2018 16:47
Podle agentury Grafton využívá deset procent pracovních agentur na českém trhu mezery v zákonech a okrádají zaměstnance i stát. Podle prezidenta Asociace pracovních agentur podvádí dokonce každá druhá firma.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Desetinu agentur působících na českém trhu práce tvoří takzvané šedé agentury, které při zaměstnávání na dočasné přidělení využívají legislativních mezer a okrádají zaměstnance i stát, vyplývá z odhadů personální agentury Grafton Recruitment. Situace je daleko tragičtější, polovinu agenturního trhu práce ovládají nelegálové, řekl ČTK prezident Asociace pracovních agentur Radovan Burkovič.

V područí takovýchto agentur se podle Grafton Recruitment aktuálně nachází přes 100 000 pracovníků. Jde zejména pracovníky, kteří působí ve výrobních společnostech, logistických centrech a skladech.

Nelegální agentury při zaměstnávání na dočasné přidělení celou řadu zákonných nařízení obchází a zaměstnance znevýhodňují i dalšími praktikami, ke kterým patří například nevyplácení bonusů a benefitů, nutnost financovat si pracovní pomůcky, obcházení srovnatelných podmínek či průtahy při vyplácení mzdy, uvedla manažerka Grafton Recruitment Miroslava Chvojková. Zaměstnanci podle ní také často nemají zřízenou pojistku pro případ pracovního úrazu.

Velmi častou praxí nelegálních agentur je to, že zaměstnanci přiznají jen minimální mzdu a zbytek mu vyplácí v cestovních náhradách, ze kterých se neplatí odvody, čímž se na daních krátí stát. Z krátkodobého hlediska pak situace může vyhovovat i zaměstnancům, protože se z jejich mezd odvádí daň velmi nízká nebo dokonce žádná, v budoucnu to však znamená nižší důchod a snížené dávky počítané ze mzdy, takzvaná náhrada mzdy, nemocenská, mateřská dovolená, dávky v nezaměstnanosti apod.

Pokud bude zaměstnanec v takovém případě nemocný nebo půjde na mateřskou dovolenou, dostane jen minimum, dodala Chvojková. Zaměstnanci podle ní například neví, že si pracovní agentura podle zákona nesmí strhávat žádnou provizi, poplatek nebo bonus ze mzdy. Stejně také netuší, že agentura nemá právo je přesunout na druhý konec republiky, pokud tak neučiní na základě oboustranné dohody.

Licence personálních agentur lze ověřit na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí. "Už roky jednáme s vládou, aby upravila agenturní zaměstnávání ve stylu odpovědnosti objednávající firmy - uživatele. Ta platí a ta rozhoduje zda si najme legální agenturu práce s povolením nebo nelegála, který se za ni vydává. Tomu nahrává systémově i fakt, že agenturám práce je už 14 let zákonem zakázáno využívat pro agenturní zaměstnance nejjednodušší dohody o provedení práce," upozornil Burkovič.

Nikdo podle něj nemůže využívat mezer v legálním agenturním zaměstnávání. Regulace je brutální a po novele zákona z července 2017 během tří měsíců skončilo 544 agentur práce, dočasně přidělujících agenturní zaměstnance. Tedy 40 procent legálního trhu.

"Na jejich místo okamžitě nastoupili nelegálové z ČR, Slovenska, Polska a nových zemí EU. Plus cizojazyčné mafie, obchodující s pracovníky ze zemí mimo EU, Ukrajinou počínaje. A jelikož v trojúhelníku nelegální agentura, zaměstnanec, objednávající firma vydělávají všichni, nemá nikdo zájem to hlásit," uzavřel.

 

Právě se děje

Další zprávy