Fórum dárců vracelo politikům peníze

maj
26. 10. 2011 16:01
Členové Fóra dárců se v pondělí snažili přemluvit poslance k podpoře novely zákona o veřejných sbírkách
Ministr vnitra Jan Kubice
Ministr vnitra Jan Kubice | Foto: maj

Praha - Členové Fóra dárců se v úterý sešli před Poslaneckou Sněmovnou. Učili tu politiky, jak fungují veřejné sbírky, kromě toho je přesvědčovali k podpoře novely zákona o veřejných sbírkách.

Do kasičky politici peníze dávali poměrně ochotně. Více je překvapilo, když dostali obnos zpět s prosbou, aby podpořili novelu zákona o veřejných sbírkách.

"Poučení byli pouze někteří. Ptali se přesně, na co peníze mají jít a chtěli vidět průkazku sběratele. Podporu zákona slíbili vesměs všichni," popisuje průběh akce Klára Šplíchalová z Fór dárců.

"Pro kvalitní organizace novela přináší odstranění řady administrativních překážek, jako například umělé ukončení sbírky každé tři roky," vysvětluje potřebnost novely zákona Klára Šplíchalová.

Kromě toho novela zvyšuje transparentnost všech veřejných sbírek, stejně tak podvodníkům znemožňuje neoprávněně manipulovat se sbírkovými předměty. Aktuálně prochází novela prvním čtením. Pokud ji poslanci schválí, mohla by platit od poloviny roku 2012.

Méně dávají na charitu pouze Turci

Podle údajů Ministerstva financí ČR si daňoví poplatníci ročně odečítají od základu daně celkovou částku ve výši zhruba 1,4 miliardy.

Tato suma však podrobně nevypovídá o částkách věnovaných v rámci veřejných sbírek. Například na ulicích do kasiček lidé většinou darují menší sumu, kterou následně neuplatňují v daňových přiznáních.

Z letošního výzkumu společnosti GfK Czech Republic, který mezinárodně srovnává přístup k charitě a dárcovství, navíc vyplývá, že pouze přibližně každý pátý Čech dává peníze na charitativní účely. Toto číslo zaostává za průměrem zemí střední Evropy, kde podíl činí přibližně 36 procent.

Češi jsou k charitě zdrženliví buď proto, že si pomoc nemohou dovolit nebo se o dobrovolnou pomoc nezajímají. Větší netečnost vyjadřují ze čtrnácti srovnávaných zemí pouze Turci.

Češi se výrazně nepodílejí ani na jiných prospěšných aktivitách, jako je dobrovolnictví či poskytování ošacení či potravin. Nejvstřícnější jsou, pokud se jedná o pomoc dětem nebo humanitární katastrofy.

To potvrzují také čísla Fóra dárců, která mapují, jak lidé pomáhají prostřednictvím dárcovských sms.  Z celkové částky za sedmileté fungování projektu šla celá třetina této sumy na podporu při katastrofách.

Tento materiál vznikl v rámci společného projektu Aktuálně.cz a CSR fórum - webového magazínu Byznys a společnost.

Sekce chce informovat o světě firem, neziskových organizací, trendech v CSR a společenské odpovědnosti vůbec.


 

 

Právě se děje

Další zprávy