Děti už čtením vydělaly na charitu přes 5 milionů korun

Tereza Holanová Tereza Holanová
12. 10. 2011 15:09
Nejvíce peněz žáci základních a středních škol vydělali za znalost knihy o Harry Potterovi

Praha - Mladí čtenáři vydělali během půl roku na charitu přes 5 milionů korun. Nejčastěji přitom získali peníze za znalost knihy Harry Potter a Fénixův řád.

Jak se orientují v české a zahraniční literatuře, si mohou ověřit v rámci projektu "Čtení pomáhá", který je určený pro žáky ze základních a středních škol.

Ti se registrují na stejnojmenném webu, kde si mohou vybrat ze seznamu knih. Pokud u daného titulu správně zodpoví čtyři otázky, získají kredit 50 korun, které pak mohou věnovat na účet jednoho z několika charitativních projektů.

Celkem se už vybraly peníze na 56 účelů. Nejrychleji se přitom zaplatil kůň pro postižené děti, na který se potřebná částka sešla během tří dnů.

Nejvíce děti přispívají na psy a ostatní děti

Virtuální peníze, které děti "vyčtou", platí předseda dozorčí rady ČEZ Martin Roman. Ten tvrdí, že si na tento projekt vydělil deset milionů ročně.

"Projekty vybíráme podle toho, co by mohlo děti zaujmout. Snažíme se zařazovat takové, které v sobě nesou hluboký lidský příběh," komentuje Roman.

Malé děti podle něj nejčastěji přispívají na asistenční psy, starší především na pomoc jiným dětem, ať už v Česku nebo například v rozvojových zemích.

Jednotlivé projekty Roman vybírá ve spolupráci s nadacemi jako Konto Bariéry nebo Konto Paraple, aby zajistil transparentnost.

Harry Potter vede

Největší podíl čtenářů na počet obyvatel má Olomouc, kde se zaregistrovalo celkem 425 zájemců. Následují Jihlava a Karlovy Vary. Absolutně nejvyšší čísla vykazují Praha, Brno a Plzeň. Co do počtu úspěšně vyplněných testů vede Základní školy T. G. Masaryka v Poděbradech.

Nejoblíbenějšími zahraničními knihami byly první a pátý díl Harryho Pottera, dále pak Děti z Bullerbynu. Z českých vede bylo nás pět, Ferda Mravenec, Z deníku kocoura Modroočka a Spalovač mrtvol.

Samotní čtenáři si v soutěži mohou otestovat své znalosti a získat dobrý pocit z toho, že pomohli. Celé třídy se potom mohou zapojit do soutěže o týdenní letecký zájezd na Mallorcu od kanceláře Fischer.

Aby se organizátoři vyhnuli podvodům, každý vítězný kolektiv musí před získáním odměny postoupit zkoušku, zda dané knihy skutečně zná. Pokud neuspěje, ze soutěže vypadává.

Hlavním smyslem projektu je podle organizátorů vést děti ke čtení a zároveň pomoci druhým. Stránky Čtení pomáhá fungují od počátku dubna tohoto roku.

Za prvních šest měsíců si vytvořilo účet přes 57 tisíc dětí, denně se jich zaregistruje přes tři sta.

Na otázku Aktuálně.cz, zda bude "Čtení pomáhá" pokračovat i příštím roce, odpovídá Roman, že ano.

 

 

Právě se děje

Další zprávy